При спецакция в "Столипиново" са открити 14 мъже, занимаващи се с лихварство. Петима от тях са организирали престъпната схема за купуване на гласове. Те са били готови да осигурят между 300 и 700 гласа за определена партия.

Лихварите, които играели ролята на посредници, обяснявали на длъжниците си, че ако дадат гласа си за посочената от тях партия, веднага ще им намалят лихвите и така хората ще върнат по-малки суми. Като залог те задържали личните документи на длъжниците си.

Полицаите са открили готови списъци с избиратели, в които присъствали и ЕГН-тата на длъжниците.

„Лицата, които осъществяват тази дейност, поставят в зависимост други лица, т.е държат техни лични карти, техни банкови инструменти, дебитни карти и по този начин ги поставят в зависимост. И на практика, когато става въпрос за избори установяваме, че схемите, чрез които се купуват гласове, е с тези посредници”, каза Пламен Узунов - директор на ОДП на МВР Пловдив.

В Монтанска област са претърсени 12 адреса. Намерени са картонена папка с 12 листа с изписани имена на хора, плик за писмо със списък с имена и парични суми, лаптоп и мобилни апарати със СИМ–карти.