За решението на ГЕРБ каза пред журналисти вицепремиерът и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус". На среща между ръководството на ПГ на партията и това на СДС е била обсъдена ситуацията около Галя Гугушева и е било решено нейната номинация да не бъде подкрепена.

По думите на Цветанов, решението е обсъдено и съгласувано с премиера и лидер на управляващата партия Бойко Борисов.
Вицепремиерът изрази убеденост, че "няма да допуснем грешка да бъде избран конституционен съдия, който е с негативи и дефицити". Той е убеден, че "има достойни кандидати и добри професионалисти, които СДС могат да предложат".

Самият Борисов заяви, че след като се е запознал с всички документи и информацията, която е постъпила за номинираната за конституционен съдия от СДС Галя Гугушева, е разговарял с ръководството на партията.
"Обърнах се към СДС - да представят нови кандидатури. Трябва да запазим прозрачния характер при избора на конституционен съдия", каза Борисов.

Помолихме СДС "в близко време, без да им даваме срокове, да представят кандидатура с по-добри морални качества; кандидат, който няма да бъде оспорен от никой. Това е едно от нещата, на които много държим. Новата процедура ще започне след Нова година", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Председателят на правната комисия Искра Фидосова уточни, че за да бъде разкрита нова процедура, трябва около един месец, за да се минат всички стъпки. „Следващата седмица е последна преди Коледа и парламентарната сесия приключва. Затова моето предложение ще бъде – следващата процедура да я открием след празниците, обясни Фидосова.

Още миналата седмица от ГЕРБ обявиха, че предстоят проверки на сигналите срещу прокурорката и имотите на нейното семейство. Единият сигнал е свързан с фирми, в които имат участие нейни роднини, а другият - за разпределение на дела, в които е участвал нейният син. В понеделник е постъпил още един - трети сигнал срещу Гугушева. И той като първия е от Пловдив и е подписан от Димитър Митев, като се отнася за прекратено наказателно производство срещу виновник за катастрофа от страна на Гугушева, когато е работила като зам.-районен прокурор на Казанлък.

От НАП обявиха, че проверяват имущественото състояние на Гугушева. Ревизорите изследват доколко притежаваното от нея отговаря на официално декларираните й доходи. Проверката ще обхване и членове на нейното семейство. Ако се установи разлика, се начисляват дължимите данъци, заедно с лихвите за 5 години назад, уточниха от приходната агенция.

В сряда самата Галя Гугушева ще бъде изслушана от Етичната комисия на ВСС и Правната комисия в парламента.