„Аз по своя инициатива замразявам партньорското споразумение с ГЕРБ и с останалите ни партньори в тази коалиция”, заяви той. Но каза, че иска да види какви реформи ще бъдат предложени.

„Твърдя, че не бих приел номинация, обсъждане на моята кандидатура, при положение, че някой в управлението си мисли, че ние можем да бъдем сателит“, подчерта Георги Първанов.

„Държим се като опозиция, защото ни идва в повече това, което се случва. Няма никакъв диалог, премиерът и правителството си правят каквото си искат”, каза още той.

Първанов заяви, че критиките на АБВ по отношение на липсата на диалог са само едната страна на нещата. По-голямата страна е липсата на политики, обясни Първанов и добави, че що се отнася до Ивайло Калфин-той е най-добрият министър.

Лидерът на АБВ заяви, че партията му би подкрепила един вот на недоверие към правителството и това не е странно. Според него, те трябва да отстояват своята позиция.

„Кой може да ме накара да подкрепя една тотално погрешна политика в енергетиката? Когато има добри решения и идеи, заставаме и подкрепяме”, каза Първанов и добави: „Онзи ден например подкрепихме кадровите промени в МВР”, даде пример той.

Относно назначаването на Йордан Бакалов той каза, че според него не е удачно решението Бакалов да оглави военна информация. По думите му, тази позиция винаги е заемана от хора с пагони.

„Имам усещането, че това е част от тази амбиция Реформаторския блок в сектора „Сигурност” да има свои хора”, аргументира се Първанов.

Той заяви, че не знае кой ще бъде предложен за шеф на ДАНС. „Консултации с нас не са направени”, категоричен беше той.