Това намаление ще важи през следващите 9 месеца (тоест до изтичане на сегашния договор с "Газпром").

В Москва приключиха срещите на министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев с председателя на Управителния съвет на „Газпром” Алексей Милер, със зам.-председателя на правителството Игор Сечин и с министъра на енергетиката Сергей Шматко, предаде БНР.

С шефа на „Газпром” Делян Добрев е обсъдил интереса от „Газпром” за строителството на газова централа в Белене, като в руската компания са заявили, че ще проучат тази възможност. Строителството на газова централа застана на дневен ред, след като правителството реши на спре проекта.
През седмицата шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов заяви, че понижаване на цената на газа е възможно, ако направим други отстъпки.

Въпросът за понижаване на цените на газа бе поставен при посещението на Алексей Милер в България, което бе непосредствено, след като "Газпром" понижи с 10% доставната цена за други четири страни.

За АЕЦ „Белене” България е поела задължението да заплати всичко, което е произведено до момента, става ясно от думите на министър Добрев след срещата му с руския вицепремиер Игор Сечин. През април работните групи ще уточнят точно за каква стойност става дума.
Според министър Добрев, има да доплащаме около 180 милиона евро, предаде БНТ.
Към сумата от 140 милиона евро за довършване на реактора ще трябва де се прибавят и задълженията на НЕК към момента.

Обсъдено било и евентуалното използване на готовия реактор като седми в АЕЦ „Козлодуй”.
Министър Делян Добрев заяви: "Казаха, че това е различен проект по своето същество. Ще се наложи да се направи ново проектиране или да се промени проектът, така че той да се превърне от проект за два блока в проект за един блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй”. Ще се забавим и във времето, поне няколко години. Но това е съвсем възможно".

На разговорите изобщо не е ставало дума за някакви компенсации, които България ще дължи за нещо.  
По-рано се появиха неофициални коментари в руската преса, според които Русия може да поиска компенсации за 1 млрд. евро.

На срещата е говорено и за ускоряване на работата по газопровода „Южен поток”, тъй като проектът е от полза и да двете страни.