Гръцките синдикати успяха да организират най-мащабната си акция - навсякъде имаше масови демонстрации срещу правителството и кредиторите, които се опитват да прокарат в парламента поредната програма за промени в данъчното облагане и орязване на пенсии, предаде БНР.

Само в Атина демонстрантите бяха над 50 000, а в Солун се събраха 14 000. Анархисти нападнаха полицията, оградила сградата на парламента, с бомби „Молотов“ и камъни. Органите на реда отговориха със сълзотворен газ и успяха да овладеят напрежението преди да се стигне до масови безредици.

Видимо обаче недоволството сред гърците срещу властите и кредиторите ескалира. 

Те трябва да бъдат обесени тук, на площад „Синтагма”, заяви радикалният пенсионер Никос Гинис, интервюиран от западни медии.

В момента той взима 740 евро на месец за 40-годишен трудов стаж и протестира „за децата и внуците си”, цитираха го в. „Катимерини” и БГНЕС.

Днешната стачка няма да е последна“, коментираха пък от синдикатите.

Вижте снимки >>

Днес градският транспорт в цялата страна се движеше само в определени часове, като тролеите и надземното метро изобщо не работеха. И такситата също няма не се движеха, защото и таксиметровите шофьори протестират. Не работеха дори бензиностанциите и аптеките. Дори болниците бяха с органичен личен състав.

Моряците и пристанищните работници продължават стачката и утре. Възстановяване на морския транспорт се очаква едва в събота.  

В същото време фермерите продължават блокадите по границата, като са готови дори и за безсрочни протести. Утре изтича срокът, който дадоха на парламентарните партии за начало на преговори с тях. 

Причината за днешната стачка са пенсионните промени, които правителството на премиера Алексис Ципрас трябва да въведе, за да получава траншове от заемите, договорени с кредиторите в рамките на третата спасителна програма на обща стойност 85 млрд. евро, припомня БТА.

На фона на стачката представители на международните кредитори са в Атина, за да оценят постигнатия досега напредък. В. "Катимерини" твърди, че на разговорите с кредиторите Ципрас категорично е отказал да изпълни техни искания за намаляване на пенсиите на настоящите пенсионери с мотива, че те съставляват основният и най-голям доход на все повече домакинства.

Управляващата коалиция смята да набави средства за пенсионната система, като увеличи размера на внасяните осигуровки с процент и половина /1 процент от работодателите и 0.5 процента от работниците/. В рамките на реформата се предвижда също сливане на шестте пенсионни фонда в Гърция в един, както и промяна на трудовия стаж, необходим за получаване на основна пенсия. Гръцкото правителство предложи той да бъде 10 години, но кредиторите настояват за 15.

Проектът, който включва още и по-високи данъци, в това число и за фермерите, трябва да мине през парламента, където правителствената коалиция на двете партии СИРИЗА и Независими гърци разполага с крехко мнозинство от само три гласа, което кара анализатори да говорят за възможни нови предсрочни избори.