Това може би е положителният ефект от смяната на координатора от гръцка страна – заместник-министъра Евклидис Цакалотос, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

От четвъртък "Брюкселската група", която обединява представители на Атина, Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) и Международния валутен фонд (МВФ), работят за постигане на споразумение, което да позволи на гърците да се доберат до деблокирането на 7,2 милиарда евро от ЕС в замяна на реформи, задоволяващи нейните кредитори.

Много рядък факт след идването на власт на радикалната лява партия СИРИЗА на Алексис Ципрас през януари, е че кредиторите дадоха положителни отзиви в неделя вечерта, а дискусията ще продължи през седмицата с определяния от Атина "втори кръг" на преговорите.

Европейски източник определи това удължаване като "добър знак". Преговорите "са конструктивни, смея дори да кажа окуражаващи", каза той.

Гръцката страна споделя този оптимизъм.

"Открихме, че в Брюкселската група са направени много важни стъпки, които ни приближават до сключването на споразумение", посочи след това правителствен източник. Според него "целта на всички страни е да има споразумение през май на ниво Брюкселска група".

Атина се надява, че един успех на кръга на преговорите в Брюкселската група, който приключва в сряда, може да "доведе до признаването от страна на еврогрупата (финансовите министри на еврозоната) на постигане на значителен напредък", и следователно до отпускането на пари.

Причината за подобряването на климата на дискусиите изглежда до голяма степен се дължи на промените, направени през миналата седмица от Ципрас в преговарящия екип с издигането на първа линия на Евклидис Цакалотос, заместник-министър на външните работи, отговарящ за икономическите въпроси.
 
Повече никой в Брюксел наистина, не изглежда, че може да понася министъра на финансите и шоумен Янис Варуфакис, който очевидно по-бързо пуска в Туитър усещането си, че вдъхновява омраза у своите колеги или описва подробно в изявление конфронтацията си с анархисти в ресторант във вторник, отколкото да се огъне пред деликатните изискванията на преговорите с Брюксел. 

Не всичко е уредено между Атина и кредиторите

"Разговорите, водени с променения гръцки екип, видимо подобриха процеса с ясен календарен график на дискусиите, повече експерти и повече информация", заяви европейски източник в неделя. Варуфакис, чиито икономически умения не се обсъждат, обаче не е изчезнал. Той присъства на срещата в неделя вечерта с Ципрас. 

"Необходима е още работа" по някои въпроси, каза друг европейски източник. Разговорите за това, което Атина смята за "червени линии", са в застой.

Кредиторите, обясни говорителят на Ципрас, се противопоставят на закона за повторно въвеждане на колективните трудови договори и искат "общо освобождение на (забраната за) съкращенията", "обратно на институционалната рамка на действие на цялата територия на Европа".

Кредиторите искат и "още намаляване на пенсиите, но правителството смята, че е достатъчно", обясни той, като се аргументира, че "към днешна дата гръцкото правителство е показало гъвкавост", и че "в момента се нуждае от същото от кредиторите".

А Гърция трябва да им изплати около 1 милиард евро през май и времето е "критично" за финансите на държавата, потвърди говорителят. Още повече, че реалната гръцка икономика страда много от всички тези неясноти.

Директорите на четирите най-големи гръцки банки призоваха поотделно в ежедневника "Катимерини" за бърз положителен резултат от преговорите.