Изданието твърди, че решението на гръцкото правителство за отстраняване на Варуфакис и на неговите сътрудници от преговорния екип е окончателно. На тези преговори гръцкото правителство ще бъде представено от седемчленна група начело с Йоргос Хулиаракос, смятан за близък до вицепремиера Янис Драгасакис.

Според в. "Та неа" в тази комисия няма да участва нито един сътрудник на финансовия министър Варуфакис. Преди дни самият министър бе нападнат от група анархисти в центъра на Атина.

От състава на преговорния екип са извадени главният секретар, отговарящ за финансовата и бюджетна политика и досегашен ръководител на екипа Никос Теохаракис, както и съветничката на финансовия министър Елена Панарити. Това обстоятелство е знак за абсолютното недоволство на правителството от работата на предишния екип на преговорите с кредиторите, отбелязва вестникът.

В новия екип обаче участват трима сътрудници на премиера Алексис Ципрас, един на вицепремиера Янис Драгасакис, един на коодинатора на преговорите, втория финансв министър Евклидис Цакалотос и един сътрудник на министъра на икономиката Йоргос Статакис.

От кабинета в екипа активна роля е поверена на икономическия съветник на министър-председателя Франгискос Кутендакис, съветникът на Ципрас по европейските въпроси Панайотис Павлопулос и шефката на кабинета на премиера Константина Киндони. Отбелязва се, че и тримата са участвали в заседанието на т. нар. Брюкселска група миналата седмица в Париж.

В екипа участват също и други сътрудници извън обкръжението на финансовия министър.