ЕС постави днес ултиматум на Гърция, давайки й срок от три месеца, за да се справи със "сериозните пропуски" в управлението на притока от мигранти на морската си граница с Турция - ситуация, която според ЕС излага на опасност шенгенското пространство, предаде АФП, цитирана от БТА.

По предложение на Европейската комисия решението е взето на заседание в Брюксел на министрите на финансите от ЕС, според европейски източници, предадоха агенциите.

В срока от 3 месеца гръцките власти трябва да изпълнят 50-те препоръки, направени от Европейската комисия, като подобрят бреговата охрана, процедурите по границата с Турция, инфраструктурата, оборудването и обучението на персонала, както и процедурите за регистрация на пристигащите кандидат-бежанци, предаде и БНР.

Решението на ЕС се позовава на доклада на европейските експерти за работата на гръцките гранични служби на островите Самос и Хиос, както и в районите на Орестиада, Неа Виса, Филакио и Кастаниес.

България и Кипър са се въздържали
при гласуването на текста, който е бил приет с квалифицирано мнозинство от страните-членки на ЕС.

В писмената си позиция, гръцкото правителство отрича заключенията на доклада на евроекспертите, чиято проверка в края на миналата година не е била предварително оповестена.

След трите месеца, ако Гърция не е изпълнила изискванията, ЕС може да задейства член 26 от Кодекса на Шенгенското споразумение, който позволява на останалите членки да въведат временен контрол по вътрешните си граници за максимален период от 2 години.

Според дипломати ходът се предприема не конкретно срещу Гърция, а в защитата на останалите страни.

Предупреждението към Гърция идва на фона на предприетата от НАТО операция по патрулиране в Егейско море, която има за цел да спре трафикантите, превозващи бежанци и мигранти от Турция до Гърция.

Още в края на януари Европейската комисия обяви, че Атина "сериозно пренебрегва" задълженията си по границата към Шенген и може да бъде подложена на нов граничен контрол, ако не реши проблема до 3 месеца.

Ако Гърция не изпълнява своите задължения в рамките на Шенген, страните членки на ЕС ще получат право да затварят границите си, заяви тогава заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис.

Също в последните дни на януари австрийският вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер заяви, че ако не бъде обезопасена външната граница на ЕС - гръцко-турската граница, външната граница на ЕС ще се премести към Централна Европа. Тя дори заплаши Гърция с изключване от Шенген, на което Атина реагира остро.

Усилията за справяне с бежанската криза може да струват на Гърция през тази година над 1 милиард евро, или над 0,5% от БВП на страната, пише днес вестник "Катимерини", като цитира предупреждението на министъра за миграцията Янис Музалас пред парламента.

По-рано централната банка на Гърция оцени разходите за мигрантите на 600 милиона евро.