От днес в страната започна нова вълна от стачки против политиката на жестоки икономии, водена от правителството в замяна на отпусканите на страната кредити от ЕС и МВФ за излизане от кризата, съобщиха гръцките медии.

Всички пътнически и товарни кораби в Гърция останаха по пристанищата заради 48-часова стачка, обявена от федерацията на моряците, предаде ИТАР-ТАСС, предаде БТА. Протестът прекъсна връзката между континентална Гърция и островите.

Нито един плавателен съд не е излязъл от атинското пристанище Пирея, както и от останалите гръцки пристанища.
Националната федерация на моряците обяви "пълен успех" в борбата с "варварската офанзива срещу социалните придобивки на трудещите се" и съобщи, че планира да продължи стачката до петък.

Униформени полицаи, пожарникари и пристанищни служители от бреговата охрана също излязоха днес на митинг.

Данъчните и митническите служители отново спряха работа, след като в края на миналата седмица се наложи да преустановят стачката си, защото съд в Атина я обяви за незаконна. До 19 октомври ще стачкуват и адвокатите.
Държавни служители окупираха днес министерствата на финансите, на труда и на правосъдието в Атина.

До 21 октомври ще протестират лекарите от държавните болници. След четиридневна стачка на журналистите от държавните медии, утре към тях се присъединяват и частните телевизионни канали и радиостанции, съобщава ИТАР-ТАСС. В 48-часова стачка от утре излизат и банковите служители.

Същевременно за 16-и пореден ден боклукът в Атина остава несъбран и гние по улиците, допълва Асошиейтед прес.
До 20 октомври смятат да продължат стачката общинските служители. Правителството нае частни фирми за събиране на боклука, но те се сблъскват със съпротивата на общинските работници, които блокират сметищата.
Агенция Ройтерс съобщава за инцидент с частен камион за събиране на боклука, срещу който била хвърлена запалителна бомба.
Правителството обмисля да се обърне за помощ към армията за разчистване на отпадъците, съобщава АП.

Протестите в Гърция ще достигнат връхната си точка на 19-20 октомври, за когато синдикатите от държавния и частния сектор, които представляват около половината от четиримилионната работна сила на Гърция, са насрочили 48-часова обща стачка. Това ще бъде най-големият протест от началото на кризата преди две години, прогнозира агенция Ройтерс.

Генералната стачка е замислена да съвпадне с гласуването на 20 октомври в гръцкия парламент на спорния законопроект, предвиждащ пакет от нови мерки за жестоки икономии, изработен под натиска на международните кредитори. Гласуването се определя като решителен тест за социалистическия кабинет на премиера Папандреу.

Синдикатите протестират срещу новите съкращения на заплати, срещу увеличението на данъците и изготвената от правителството единна схема за заплати в държавния сектор, която ще премахне даваните досега бонуси и надбавки, както и против намерението на правителството да включи около 30 хиляди държавни служители в т. нар. трудов резерв, където до уволнението им ще получават 60 на сто от заплатите си.
Гняв у профсъюзите предизвиква и намерението на правителството да замрази за няколко години одобрените колективни трудови договори, за да може да намали минималната работна заплата, която в момента е 750 евро, посочва ИТАР-ТАСС.

Премиерът Георгиос Папандреу призова днес към единство и заяви, че е започнала "най-важната седмица за Гърция и еврозоната" преди предложенията за уреждане на дълговата криза, които ЕС трябва да представи на срещата на високо равнище на 23 октомври, предаде Франс прес. Седмицата, която започва "ще определи съдбата на еврозоната, ние трябва да вземем ключови решения; ако няма окончателно решение, несигурността ще продължи", заяви Папандреу на среща с президента на страната Каролос Папуляс.