Те ще бъдат създадени на островите,върху които се оказва силен натиск от бежанската вълна. Това са Лесбос, Хиос, Самос и Лерос. “Гореща точка“ ще има и на пристанището в Пирея, където ежедневно пристигат хиляди бежанци от островите.

„Макар и късно Европа прие,че проблемът с бежанската вълна е европейски въпрос и трябва да се намери решение на европейско ниво“,заяви премиерът Ципрас.

Властите на остров Лесбос съобщават, че само за 45 минути бреговете на острова са достигнали 24 лодки с бежанци, които са над хиляда човека. Заместник-министърът по миграционните въпроси Янис Музалас прогнозира, че приливът на бежанци от Турция ще се увеличава още повече през следващите месеци.

Създаването на „горещи точки“ по гръцките острови беше прието с удовлетворение от местната власт, а и от жителите там. В тези приемни центрове ще се ускори обработката на документи с активната помощ на службата за бежанци.

На място ще се взема решение кои от пристигащите мигранти имат право на бежански статут. Засилват се също участието на силите по охрана на европейската граница Фронтекс.



"Горещите точки" са екипи, които изпращаме на място по молба на държавите от ЕС за улесняване на разселването на мигрантите. Екипите обработват данните за пристигащите хора в съответните държави, в случая това са Италия и Гърция. Тези екипи се занимават с обработката на молбите за убежище и взимането на отпечатъци. Изяснихме това вече няколко пъти, информацията е общодостъпна", обясни вчера говорител на ЕК.

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че в България няма да се изграждат "горещи точки" за бежанци (няма да се разкриват центрове за регистрация), защото не се налага. Той видя "много сериозно подготвена атака" срещу него чрез "медии бухалки", които написали неправилно, че е поискал България да приеме разпределителен център за мигранти, за да получи финансова помощ от Брюксел.

Новият маршрут на бежанците

Хърватските власти признаха, че в района на Дубровник е започнало изграждането на временни бежански лагери, които ще могат да приютят между 3000 и 5000 души.

Новият -"Южен маршрут" отново ще тръгва от Гърция, но този път ще преминава през Албания, Черна гора и ще достига до Хърватия.

"Получихме информация, че бежанците обсъждат възможността поради лошото време, затварянето на границата с Унгария и напрежението на границата между Хърватия и Сърбия да започнат да използват долната част на маршрута", се казва в съобщение на областната управа в Дубровник.

Загребското издание "Ютарни лист" пише, че "Южният маршрут" ще минава през Албания, Черна гора и Хърватия, а бежанците ще използват граничните пунктове Виталини, Горни Бъргат и Ново Село. Като най-удобно място за приемането на бежанци е избран полуостров Превлака, където е налице необходимата инфраструктура и оборудване, се казва още в съобщението на областната управа в Дубровник.

Подготовката в Превлака вече е започнала, защото там очакват да пристигнат и първите мигранти по море. В този случай те ще бъдат посрещнати на пристанището в Дубровник. Неофициално се споменава и най-отдалеченият населен хърватски остров Ластово, където има изоставена стара военна база.

Ластово може да се превърне в хърватската Лампедуза, се казва в анализа на експертите. Само за последните 10 дни от Сърбия в Хърватия пристигнаха над 65 000 души. Вчера след обяд приключи блокадата на границата между двете държави, която бе въведена в нощта на неделя срещу понеделник поради огромната бежанска вълна, която заля Хърватия.