Именно това имаше предвид канцлерът Меркел. Тук всички интерпретираха, че едва ли не за пари България иска да докара бежанци.
Това каза по bTV премиерът Бойко Борисов в обяснение на следните думи на канцлера на Германия Ангела Меркел:  

"България заяви, че е подложена на огромен миграционен натиск. Нямаме нищо против, ако България желае да разкрие такъв център (за регистрация на мигранти - б.р.), ще получи същата подкрепа от ЕС, както Гърция и Италия. Не искаме да налагаме нещо на България, страната сама заяви, че има проблем и предложи, това е разбираемо."

"Обясних всичките ни проблеми. На базата на това какво ще се случи, Меркел е готова да помогне на България", заяви Борисов.

"Благодаря на г-жа Меркел за разбирането. Ако бях казал, че в България няма проблем, няма бежанци, тя нямаше да каже това. В България има проблем", каза премиерът.
 
"Положих огромни усилия, за да ни чуят че взимаме всички мерки и ни е страх, европейските лидери са чули за нашия проблем. Положих денонощни усилия да направя нещо добро за държавата", каза още Борисов.

Бежанската вълна и посоките

7-8 млн. се надигат от Сирия, има такива данни, заяви министър-председателят и подчерта, че бежанците търсят спасение в първата държава, в която са успели да се преместят, а не избират крайната си дестинация. Според него има много въпросителни около бежанците, защото едва 40% от тях са сирийци.

На всеки му харесва в Германия и Швеция, коментира Борисов и добави:

"Предишното правителство и ние сега пазим надеждно границата и
затова целият бежански поток минава през Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария, Австрия, Германия, Швеция - това е маршрутът
."
 
България предприема мерки за опазване на българските граници, но по този начин единствено "подпира тази вълна".

"Ако станат 8-10-12 млн. бежанци, както са прогнозите за следващите месеци, действително е много притеснително", коментира Борисов.

"Загрижеността на ЕС е огромна, всичко това едва сега започва", каза премиерът.

Атака срещу премиера?
 
По думите му България предпочита да не ѝ се случи това, което се случва в Турция и не иска пари. Тезата, че е отишъл на срещата на върха, за да иска пари за бежанците, била планирана атака срещу него.

"Дай Боже, да не ни се налага да ни дават пари. Ние не им щем парите, не искаме да ни се случи това, не искаме някой да ни дава милиарди, за да имаме бежански лагери. Не искаме. Ние искаме този процес да спре и да си живеем живота и в Сирия, и в Либия, и в България спокойно. Ние искаме да спре", каза Борисов.

Всички колеги разбраха, че в момента нашият проблем не е толкова голям, колкото на Италия и Гърция. Полагаме големи усилия, за което всички ни благодариха и ако недай Боже вълната удари нашите граници, ще имаме европейската подкрепа, добави премиерът. 

Според Борисов е ясно, че българите не искат бежанци и дори се страхуват. В същото време бежанците не искат да остават у нас, защото ще се наложи да работят, но на нашия пазар се предлагат само непривлекателни работни места, като например овчари, шофьори.

Проблемът на Европа не зависи от Европа, трябва Русия и САЩ да се разберат. Ако не се разберат, ние ще сме жертвите на една глобална политика. Ако не се разберат, както направиха за Иран, само лоши неща ще се случат в Европа”, смята Борисов.

Медии бухалки

На въпрос на водещия имало ли е объркване какво е питана в Брюксел Меркел, какво е разбрала тя, какво е казала после Борисов отговаря:

"Тя си има едни медии бухалки, които задават такива въпроси и после сами си отговарят, сами си раздухват скандал, така че който е искал да чуе, е чул, който не е искал няма и да чуе. Така че да им влизаме само в темата няма смисъл. Вчера отделих време, просторно обясних, обясних, обясних."


КРЪСТОСАН ОГЪН: За възможността за "гореща бежанска точка" у нас.

АНКЕТА: Да създаде ли България център за регистрация на бежанци?