Тази нощ френската авиация е нанесла въздушен удар по бази на терористите. Във Франция се чуха критики, че операцията заплашва живота на 7 французи, държани като заложници от ислямисти. За да бъде предотвратен фатален край, френски командоси извършиха тази нощ спецоперация и в Сомалия. Но все още не е ясно дали са успели да освободят френския заложник, съобщи БНТ.

В четвъртък един от стратегическите градове в Мали - Конна падна в ръцете на ислямистите. Това се оказа и кулминацията на конфликта между властите и терористите. Президентът на африканската държава изпрати писмо с молба за военна помощ до Франция и до Съвета за сигурност на ООН.

"Нямах друг избор освен да бия тревога. Нашата задача и отговорност е да защитим всеки сантиметър от страната ни. Обръщам се към всички хора от Мали да гледат на войната с патриотизъм", коментира Дионкунда Траоре, президент на Мали.

Париж реагира светкавично на молбата. Френският президент Франсоа Оланд определи случващото се в Мали като "брутална агресия, заплашваща съществуването на държавата".

 "Френските военни сили оказват помощ на армията на Мали в борбата с терористите. Операцията ще продължи, колкото е необходимо", посочи
Франсоа Оланд, президент на Франция.

Операцията на Франция не нарушава резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Решението на Париж беше подкрепено от Великобритания, Германия и Африканския съюз.

Местни хора събощават, че френските командоси започнали да пристигат още в четвъртък вечерта. Тази нощ те атакували позициите на терористите и властите успели да си върнат контрола над град Конна. През последните 20 години Мали беше смятана за една от най-добре развитите африкански държави.

Миналата година, обаче, конфликтът между туарегите и властите се изостри. Обяснението е, че много от туарегите бяха в армията на либийския лидер Муамар Кадафи. След неговата смърт те се прехвърлиха в Мали. Терористите превзеха северната част на страната. През април провъзгласиха своя държава. С обяснението, че защитават Исляма, те започнаха да унищожават светините в Тимбукту, започнаха да наказват крадци с отсичане на ръцете, а несемейните двойки пребиваха с камъни. За няколко месеца терористите превзеха две-трети от територията на Мали.