"Фактът, че Гилад бе признат за французин от самото начало, според мен допринесе значително животът му да бъде запазен", каза Саркози, цитиран от АФП и БТА.

По-рано днес израелският войник Шалит, който бе държан в плен от радикалното палестинско движение Хамас над 5 години, бе освободен в замяна на стотици палестински затворници. Шалит се видя със семейството си във военновъздушната база "Тел Ноф" край Тел Авив.

Германският канцлер Ангела Меркел се зарадва на освобождаването на израелския военен и приветства ролята на Египет в размяната на затворници между Израел и палестинците.
Шалит бе предаден от Хамас първо на египетските власти, а после на израелските военни.

"Канцлерът благодари на всички, които изиграха роля в освобождаването на Гилад Шалит. Тя изразява специална благодарност на египетското правителство, чиято роля бе първостепенна през последните месеци", се казва в съобщение на кабинета на Меркел.

Британският премиер Дейвид Камерън приветства освобождаването на Гилад Шалит след пет години жесток и несправедлив плен, предаде ДПА. "Знам, че хората във Великобритания ще споделят радостта и облекчението, които преживяват днес Гилад Шалит и семейството му", посочва в декларация британският премиер.

Турция има много голям принос в освобождаването на израелския войник Гилад Шалит, заяви турският вицепример Бюлент Арънч, цитиран от АФП. В тази размяна и в защитата на на живота на Шалит до днес Турция даде много голям принос, посочи Арънч.

Турция ще приеме някои от палестинците, освободени от Израел в замяна на освобождаването на Шалит, потвърди представител на турското министерство на външните работи, цитиран от Асошиейтед прес.
Според турската частна телевизия НТВ в Истанбул се очаква да пристигнат десет палестинци.

Съгласно сделката 1027 палестински затворници ще бъдат освободени срещу свободата на Гилад Шалит. Палестински представители съобщиха по-рано, че около 40 затворници ще бъдат депортирани в Турция, Сирия, Катар и Йордания.