Пуснати са заложниците, взети днес в супермаркет в Треб, Южна Франция.

В магазина е останал човекът, извършил нападението, и един полицай, съобщи Ройтерс, цитирайки кмета на града.

Първите съобщения бяха, че заложниците са били осем.

По неотвърдени данни един човек е убит в супермаркета. АФП съобщи за един или двама застреляни, а кметът на гр. Треб - за "две жертви".

Командирът на жандармерията Жан-Валери Летерман каза, че е много вероятно един човек да е загинал, но засега не може да бъде извикан лекар, който да потвърди информацията. Съобщава се за един или двама души, ранени при стрелба.

Към супермаркета спешно са изпратени големи полицейски сили – около 140 души.

Въоръженият нападател е стрелял след като влязъл в супермаркета Super U около 11.15 ч. сутринта. Очевидец твърди, че той викал "Аллах акбар", влизайки в магазина.

Според френския вестник "Льо депеш дьо Миди", стрелецът е на около 30 години,  въоръжен с една или повече гранати и е обявил, че желае да "отмъсти за Сирия".

Друг свидетел каза, че е въоръжен с ножове, пистолет и няколко гранати, съобщава "Фигаро". Той смята, че нападателят е марокански гражданин.

По-рано френското вътрешно министерство съобщи в Туитър, че служители на силите за сигурност извършват операция в супермаркет в град Треб, в южна Франция, но не разкри подробности, предаде Ройтерс.

Случаят се разследва като терористичен акт. Премиерът Едуар Филип определи ситуацията като "изключително сериозна".

Силите за сигурност в южна Франция са реагирали и на друг, отделен инцидент в град Каркасон, който е на 15 минути път с кола от град Треб.

Там въоръжен мъж е открил огън срещу група полицаи и е застрелял един от тях, съобщи полицейски представител. Не е ясно дали двата случая са свързани.

Полицаят, който е бил застрелян в Каркасон, е бил част от група невъоръжени полицейски служители на отряд за борба с безредиците, базиран в Марсилия. Те са били на джогинг, когато стрелецът ги напада.

Ако се потвърди връзката с Ислямската държава, атаката ще е първият голям инцидент след избирането на президента Емануел Макрон през май миналата година.

Извънредното положение във Франция, наложено непосредствено след нападенията в Париж, окончателно бе отменено през октомври 2017 г.. Полицията обаче продължава да патрулира големи туристически обекти и транспортни центрове.