В интервю за The Wall Street Journal  той анонсира нуждата от "ребалансиране" на отношенията със САЩ, отход от "ексклузивните трансатлантически отношения" и твърдото желание на Париж да организира "основна търговска система", която да свързва столицата на Франция и Пекин през Москва.

Заявлението на Ле Мер ни кара да си спомним за легендарния френски дипломат и политик Шарл Морис дьо Талейран, който е формулирал един от ключовите принципи на геополитиката: "Предателството е въпрос на дата. Да предадеш навреме означава, че си предвидлив."

Бруно Ле Мер е не просто ключов министър в правителството на Макрон, но и влиятелен политик от европейски мащаб, член на съвета на директорите на МВФ и финансист, комуто европейски аналитици предричат пост на президент на Еврогрупата - т.е. съвета на министрите на финансите на еврозоната, коментира РИА Новости.

Това заявление не бива да се смята за някаква самодейност, още повече, че американските журналисти вече идентифицираха конкретни дати, за които е определен френският "завой на Изток".

Според The Wall Street Journal президентът на Франция Емануел Макрон планира да стартира тази операция по време на първото си посещение в Китай през януари, а също и по време на майския Петербургски международен икономически форум, който е всъщност руския отговор на Световния икономически форум в Давос

Бруно Ле Мер е и един от съавторите, подписали скандално известното "писмо на четиримата", в което министрите на финансите на Франция, Германия, Испания и Италия се обръщат към ръководството на хазната на САЩ с искане американците да се откажат от реализацията на така наречената данъчна реформа на Тръмп.

В същото писмо САЩ са обвинени, че под маската на данъчна реформа всъщност се крият очевидни нарушения на правилата на Световната търговска организация и протекционистки действия, осигуряващи нечестни преимущества на американските международни корпорации.

Отговорът на САЩ на това бе издържан в стил "вашето мнение е много важно за нас, но ние ще правим всичко, което счетем за нужно".

Явно сега е настъпил моментът за ответния ход на европейския политически и икономически истаблишмънт....

Това означава, че едно от главните събития на 2018 година ще бъде през май в Санкт Петербург.

Ако Емануел Макрон и Владимир Путин се договорят за "европейски завой на Изток", това радикално ще промени съотношението на силите в борбата за създаване на многополюсен свят.