"Фалшивите новини са около нас постоянно. ЕС вече забрани розовите домати, ракията, кръщенетата, православието, този лош ЕС е готов да измисли и "третия пол" и да ни накара да го приемем. Това е изключително повърхностно и неотговарящо на истината", заяви евродепутатът в отговор на въпрос, че тече дебат в България по темата, министри и партии се обявиха "против", притеснявайки се признаването на понятието "трети пол".

"Истанбулската конвенция от 2011 г., която е подписана, няма нищо общо с понятието "трети пол", каквото и да означава това нещо. Някой си е измислил тази дума и решава, че ще събира политически дивиденти с нея. За голямо съжаление, разбира се, е много популярно да се говори и да се смята, че сигурно ще има някакво политическо предимство, ако въведеш нещо, което не съществува. В конвенцията не се говори за никакво признаване на никакъв "трети пол". ЕС се присъедини към тази конвенция, като повечето страни - членки са я ратифицирали. А дали ще има някакви промени в законодателството всяка страна сама си решава, дали има нужда нещо да бъде променено в законодателството. И тук Министерство на правосъдието трябва да каже. Но пак казвам конвенцията е свързана единствено и само с предотвратяване на насилие над жените и домашно насилие", заяви Андрей Ковачев.

Според евродепутата от ГЕРБ/ЕНП, се злоупотребява с думата стереотипи и "социален пол".

"Не знам кой преводач е решил, че gender на български означава "социален пол". Това не е нова категория, което ние трябва да признаем. Когато на една фалшива новина не се отговори веднага и много хора се притесняват. За това е важно да има дебат и да се обясни, че не става въпрос за никакъв "трети пол", дори не знам какво значи това нещо и кой е първоизточникът му.

Колкото до стереотипите, става въпрос, че има слаб и силен мъжки пол. Дали трябва да продължаваме да казваме, че жените трябва да са подчинени на мъжете, трябва да готвят, да чистят вкъщи, да не се занимават с мъжките дела или не. Аз мислех, че вече сме преминали през този етап и има равенство между жените и мъжете и по тази тема няма въобще какво да дебатираме", коментира още Ковачев.

В ЕП документът бе приет и от българските социалисти, от ЕНП също гласуваха "за", либералите са също бяха "за". Но в България "фалшивата новина" покълна корени и бе подета от партии, които заявиха "много е опасно", заключи Ковачев.