Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще пристигнат днес в Брюксел за работна вечеря, на която ще обсъдят за първи път заедно резултатите от изборите за евродепутати по-рано този месец.

Очаква се разговорите да бъдат свързани с определянето на следващия председател на Европейската комисия. Ще бъде потърсена възможност за постигане и на по-широка договореност за разпределението на останалите ръководни постове в институциите на ЕС на основата на изборните резултати.

Досегашният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен ще участва в първата част на срещата тази вечер, уточнява БТА.

Очакванията са тя да бъде одобрена за нов мандат, след като бе водещ кандидат на Европейската народна партия, победител в изборите за ЕП. Именно ЕНП потвърди водещата си роля и в новия европарламент, след като беше формацията с най-много гласове, получени от европейските граждани на вота.

Предвижда се тази вечер да бъдат обсъдени имена и за следващ върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

След седмица предстои редовно заседание на Европейския съвет, на което преговорите да продължат. Те ще засегнат също бъдещото ръководство на Европейския парламент и определянето на нов председател на Европейския съвет до декември.

Според календара на събитията ЕП ще заседава в новоизбрания си състав от 16 юли, когато евродепутатите ще излъчат свой председател. Възможно е новият ръководител на ЕК да бъде гласуван от ЕП през юли или през септември.