Това предвижда приета от Европарламента резолюция за преразпределението на гласовете на отделните страни, предаде БНР.

Европейският парламент понастоящем има 754 членове. Когато Хърватия се присъедини към ЕС през тази година, тя ще има право на 12 места, с което общият брой на депутатите ще достигне 766. За да бъдат съобразени с ограничението от 751 места, определено в Договора от Лисабон, местата при европейските избори догодина трябва да бъдат намалени с 15. Разпределението на местата за парламентарния мандат 2014-2019 г. "не трябва да бъде произволно, а да се основава на обективни критерии, които да се прилагат по прагматичен начин", се казва в резолюцията, приета с 536 гласа "за", 111 "против" и 44 "въздържал се".
Демографските промени трябва да бъдат взети под внимание, като същевременно се гарантира, че "загубите са ограничени до максимум едно място за всяка държава членка", се добавя в текста.

Това означава, че 12 държави членки: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Португалия и Румъния, ще загубят по едно място при следващата европейска избори. Германия, от своя страна, ще загуби три, с което броят на депутатите ще бъде 96 - максимално позволената бройка според Договора от Лисабон.

Предложението ще бъде разгледано и от държавните и правителствени ръководители в рамките на Европейския съвет, който трябва да приеме позицията си с единодушие.