Рейндерс изрази оптимизъм за постигане на напредък до края на седмицата, когато е насрочено заседание на Европейския съвет. Той добави, че е предупредил колегите си в Съвета на ЕС за позицията на неговото правителство.

Белгия и по-точно нейната южна провинция Валония се очертаха като единствената съществена пречка пред подписването на споразумението на този етап, договаряно в последните седем години, посочва БТА.

Ако или когато бъде подписано и ратифицирано, споразумението ще доведе до множество промени, включително отпадане на визите за Канада за граждани на България и Румъния.

Възражения досега изразиха също Австрия, България, Германия, Румъния и Словения. За да бъде одобрено, споразумението трябва да бъде подкрепено единодушно в ЕС.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви по-рано през деня, че не очаква в Съвета на ЕС да бъде постигнато решение за подписване на търговското споразумение с Канада.

По нейните думи ЕК полага усилия, за да даде съответните гаранции, поискани "от някои държави и от части от някои държави". Европейските процедури са бавни, канадската страна проявява разбиране, макар да изразява вече нетърпение, посочи тя.

Малмстрьом добави, че е оптимист за намирането на решение в крайна сметка. Тя не отрече, че ако споразумението не бъде подписано до следващата седмица, насроченото за 27 октомври заседание ЕС-Канада ще бъде отменено.

Канада е сред най-силните ни съюзници, една от най-развитите демокрации и ако не успеем да се споразумеем с тази страна, светът ще се попита дали сме благонадеждни партньори, коментира еврокомисарят.

Споразумението за свободна търговия с Канада е най-амбициозният търговски пакт на ЕС до момента и веднага след влизането му в сила ще отпаднат тарифите за 98 процента от търгуваните стоки. То включва също разпоредби в областта на регулаторното сътрудничество, морските товарни превози, устойчивото развитие и достъпа до държавни поръчки.

Преди дни в Испания, Франция, Полша се проведоха масови протести срещу подписването на споразумението.