През последните шест десетилетия ЕС допринесе за мира и обединението, демокрацията и правата на човека, заяви президентът на Нобеловия комитет Торбьорн Ягланд по време на пресконференция в Осло, предаде Би Би Си, цитирана от "Фокус".

Наградата се връчва на европейския блок и за окуражаването на демократичните ценности в страни, които не са членове на ЕС, като Хърватия, Сърбия и Турция.

Решението на петчленния комитет е било единодушно.

"Нобеловата награда за мир е голяма чест за целия ЕС и за неговите 500 милиона жители", коментира председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу чрез съобщение в социалната мрежа, предаде АФП, цитирана от "Фокус". Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц изрази вълнението си от новината. „ЕС е единственият проект, който замени войната с мир и омразата – със солидарност”, заяви той, като подчерта, че е „завладян от емоция”.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън поздрави ЕС за присъдената му Нобелова награда и изтъкна, че това е признание за единна и посветена на мира Европа.
Израел също изпрати поздравления, в които се казва, че най-големият успех на ЕС се изразява в това, че е успял да установи мир в Европа след двете световни войни.

Удостояването на Европейския съюз с Нобеловата награда за мир за 2012 г. е послание към Европа, че трябва да направим всичко по силите си, за да запазим постигнатото и да продължим да вървим напред, заяви председателят на норвежкия Нобелов комитет Турбьорн Ягланд, цитиран от ДПА и БТА.
Запитан как ще се посрещне наградата в затънали в дългове страни от еврозоната като Гърция, Ирландия и Испания, Ягланд каза:
"Забелязах, че голяма, голяма част от хората в тези страни подкрепят оставането в ЕС". Това, на практика, показва колко важен е този съюз за европейците в исторически план, отбелязва той, допълвайки, че ЕС е "голям проект за мир".

Присъждането на Нобеловата награда на ЕС беше приветствано от мнозина, но породи и негативни, и доста жлъчни реакции в социалните мрежи, посочва Франс прес. Най-много бяха те в Туитър.
"Нобелът за мир се присъжда на ЕС - тази мания за отличаване на покойниците винаги е предизвикала усмивка у мен", се чете в един от коментарите.
В друг се твърди, че членовете на Нобеловия комитет са били пияни, когато са решили, че ЕС ще вземе отличието. Същият потребител посочва, че е странно, че досега ЕС не е спечелил наградата за икономика.
Трети предлага следващата година наградата да се присъди на СССР заради неговото храбро рухване, с което е избягната Студената война на европейския континент.

В четвърти коментар, лишен от ирония, се посочва, че Нобеловата награда е дадена на един съюз без демокрация, в състояние на разпадане, обременен от германски мерки за икономии и намиращ се на ръба на нервната криза.
Друг потребител пък пише, че в Унгария, която е в ЕС, въоръжени милиции тормозят ромите, така че присъждането на наградата е неоснователно.


Нобеловата награда за мир за ЕС е признание за всички нас, че можем да преодолеем различията и да живеем заедно, но и вдъхновение за останалата част от света, заяви външният ни министър Николай Младенов в изявление, разпространено от Министерството на външните работи.
Смятам, че всички ние, български и европейски граждани, можем да се поздравим с тази награда, която е не само признание за общите ни усилия, но и ни дава увереност, че сме на прав път, казва той.