Обстановката по долното течение на Тунджа е критична, съобщи БНР. Нивото на реката достигна рекордни стойности от половин век насам при Елхово. Разливът се увеличава.

Евакуация на хора не е предприемана, но над 20 семейства са отишли да живеят при свои роднини. В града вече седмица са потопени мазета, сутерени и приземни етажи. Отводняване обаче може да започне едва, след като нивото на реката спадне до 3,9 м, а в момента то е над 4,3 метра.

В Ямбол днес отново не работят повече от 25 фирми в промишлената зона заради наводнени помещения. Реката при Ямбол също е с рекордни стойности – измерени са 5,26 метра. От днес в града се очаква да бъде въведен режим на питейната вода, заради залятата вододайна зона.

Критичните нива на реките Тунджа след язовир "Жребчево" и Марица по средното и долното течение ще се задържат през следващите 3 дни, информират от МОСВ.

Нивото на река Марица край Свиленград е 15 см под критичния 5-метров праг. В 13 свиленградски села, където от пет дни няма водоподаване, са пристигнали водоноски. Пътят Димитровград–Симеоновград остава затворен в участъка между селата Брод и Злато поле, където преля река Мартинка.

Тунджа и притоците й заляха десетки къщи в Старозагорско. Всички язовири в областта преливат. Бедственото положение в трите общини – Раднево, Гълъбово и Мъглиж, остава в сила. От тази сутрин е затворен пътят Стара Загора – Казанлък заради разлив на река Тунджа край село Ягода. Той е заради повишените обеми вода, които се изпускат от язовир "Копринка" от вчера.

Планираното за снощи изпускане на язовир "Кърджали" пък бе отложено поради опасността от наводнение. Заплахата идва от факта, че намиращият се под съоръжението язовир "Студен кладенец" също е пълен и ако в него залпово постъпи допълнително вода, тя може да залее лични стопанства и временни постройки край коритото на река Арда.

В момента язовир "Кърджали" прелива свободно над клапите с незначителните 20 кубически метра в секунда. Ако притокът продължи да намалява, ще отпадне необходимостта от изпускане на язовира.

Бедственото положение
в община Съединение, което бе обявено вчера заради наводнението, е отменено. Четирите язовира, които преливаха, вече се изпускат нормално и не преливат, показа проверка на кмета и експерти този следобед. Нивото на река Потока също е спаднало значително от вчера.

„Няма опасност за населението, затова отменяме бедственото положение”, съобщи кметът Георги Руменов, цитиран от "Фокус". Продължава отводняването на приземните етажи на десетки къщи в района. От петък Комисия от експерти тръгва на оглед по домовете на хората и общинските обекти, за да описва нанесените от наводнението щети. Водните басейни в района ще се следят денонощно.

Екипи на пожарната и гражданската защита работят и в пловдивското село Белозем, където са наводнени повече от петдесет къщи.

Над 2000 домакинства в област Враца са без ток. Проводниците са обледени и се късат от тежестта на снега. 14 екипа на дружеството работят за отстраняване на авариите. Най-тежко е положението във врачанското село Згориград, където няма ток от вчера и повечето жители не могат и да се отопляват, защото не се захранват помпите за локалните им парни системи.