Кметът на Съединение Георги Руменов обясни, че мярката се е наложила заради започналите да преливат четири язовира в региона и покачващото се ниво на река Потока, която пресича града, предаде "Фокус".

По думите му преливат язовирите „Точилар”, „Драгомир”, „Правище” и „Любен”.
Язовирите и прилежащият им водосбор се наблюдават постоянно. Само вчера количеството на падналия дъжд е било 40 л/кв.м.

Има над 120 наводнени къщи. Изпомпването на водата ще започне едва след като се овладее ситуацията с реката, каза още кметът.

В общината е свикан и Кризисен щаб, който да следи ситуацията.

Георги Руменов каза още, че на територията на общината действат екипи на пожарната, Гражданска защита, водоснабдителното и електроразпределителното дружество, както и на полицията.

Засега няма пряка опасност за града и населението.

На язовир "Найден Герово" се извършва контролирано изпускане.

"Контролирано изпускане е извършвано до обяд и от яз. Пясъчник, с цел да се освободи място, ако дъждовете продължат", каза кметът на с. Любен Иван Баненски.

Той уточни, че към момента свободният обем на водоема е 30 милиона куб.м.

Наводняването на намиращите се по поречието на р. Пясъчник села Церетелево, Малък Чардак, Войсил, Царимир и Труд е от приливането на микроязовирите в реката, от дъжда и от оттичането на нивите, предаде БТА.

"Ако не е яз. "Пясъчник", чиято чаша е с обем от 150 милиона куб.м вода, всичко до с. Труд ще бъде наистина под вода", коментира Иван Баненски.

Проблеми с парното и тока във Враца

Половината жители на Враца останаха без ток заради прекъснат 110-киловолтов далекопровод за около 2 часа. Далекопроводът осигурява електрозахранването в центъра на града, кварталите около болницата и близкото село Згуриград.

Около 15 часа електрозахранването е нормализирано. Екипи на дружеството остават в постоянна готовност за реакция, в случай на необходимост.

По-рано, поради прекъсването на тока, бе спрян ТЕЦ "Младост", който осигурява отопление в тези райони.

Остава в сила и бедственото положение в Община Белоградчик. Осем населени места в региона още са без ток, след като преди седмица заради заледяване бяха скъсани и пречупени далекопроводи.

Вече бедства и Мъглиж

Към 16,30 часа беше обявено бедствено положение и в Мъглиж, където обстановката се усложни. Наводнени са приземните етажи на 40 къщи от село Юлиево и на 50 от село Ягода. Река Тунджа прелива, покачват се и подпочвените води. По пътя за планинското село Сливито има 40 см широка пукнатина и опасност от сриването на пътя към реката.

Екипи на EVN работят за подаване на напрежение от "Мини Марица изток" към село Обручище, което заедно с Гълъбово е на двучасов режим на тока от снощи след аварията на 20-киловолтовия електропровод в Опан.

В наводнените къщи край реката хората живеят на вторите етажи и отказват евакуация. Доставят им питейна вода с водоноски.

В Раднево укрепват дигите край реките Блатница и Кумурджа, които минават през града. В болница са настанени 6-има възрастни и пет деца.

Къщите на 35 роми в квартала са рухнали, съобщи кметът Юлиян Илчев. При съжителството им с роднини възникнали свади, затова кметът търси начини за доставка на фургони.

Частично бедствено положение в Пещера

Обявено е частично бедствено положение в Община Пещера, съобщи кметът на Пещера Георги Козарев. Причината е свличане на част от пътя за курорта „Свети Константин”. В началото на пътя за курорта е станало свличане с дължина около 10 метра и дълбочина около 3 метра.

Има една къща под свлачището, за която засега няма опасност, но не се знае какво може да се случи. Повлечени са дървета, засегнато е част от пътното платно. Движението за сега ще се осъществява еднопосочно. Забранено е преминаването на тежкотоварни автомобили.

На този етап няма да се затваря напълно пътят за курорта, но трябва да се създадат подходящи условия за работа.

Превантивни мерки в Кърджалийско заради Арда

Спасителни екипи и полицаи започват обход на стопанствата край коритото на река Арда край Кърджали, за да предупредят собствениците за възможно покачване на нивото на водата тази нощ.

От предприятие „Язовири и каскади” – район Кърджали са изпратили писмо в регионалната пожарна дирекция, че въз основа на наблюденията се очаква запълване на свободния обем на язовир „Кърджали” около 2 часа на 10 декември и ако това се случи, ще започне контролирано изпускане на вода.

Гражданите да не слизат по никакъв повод в коритото на река Арда, а стопаните да вземат мерки за опазване на животните си, предупреждават от РД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Камиони закъсаха на международен път в Монтанско

Над 20 ТИР-а, закъсали през последните 10 часа на различни места по шосетата в област Монтана, са били извлечени с техника, съобщиха от полицията. Най-много закъсали камиони - 8 - е имало по главен международен път Е-79 в района край село Долна Вереница. Други 6 камиона са били извлечени от различни участъци на пътя между Монтана и Враца.

От падналия през нощта сняг на няколко места по пътя между Берковица и старопланинския проход Петрохан са паднали клони от дървета. Те са разчиствани през цялата нощ.