Цялата зона на катастрофата на Синайския полуостров ще бъде претърсена сантиметър по сантиметър, заяви днес руският министър на извънредните ситуации Владимир Пучков, цитиран от ТАСС и БТА.

"Ако е нужно да се пресее пясъкът, където може да има останки от тела и отломки от самолета, направете го съвместно с МАК (Междудържавния авиационен комитет)", се обърна Пучков към ръководителя на оперативната група на руското министерство на извънредните ситуации в Синай Александър Агафонов по време на заседание на работните групи към правителствената комисия за разследване на трагедията.

"Ще бъде направено", отговори лаконично Агафонов, който участва в заседанието чрез видеовръзка. Той съобщи, че зоната на претърсване е била разширена до 30 кв. км. Претърсени са 28 кв. км, но нови останки от тела не са намерени.

Еърбъсът на авиакомпания "Когалимавиа" се разби в събота сутринта, 23 минути след излитането си от Шарм ел Шейх за Санкт Петербург. Загинаха всичките 224 души на борда - 214 от тях руснаци, включително 25 деца.

До момента в Санкт Петербург са доставени 140 тела и над 100 части от тела на загинали пътници. Разпознати са 9 тела, съобщи днес и.д. началник на руския Национален център за управление на кризи към Министерството на извънредните ситуации Алексей Смирнов.

Експерти откриха на местопроизшествието елементи, които не са част от конструкцията на еърбъса. Елементите са изпратени за експертиза.

На записите се чуват "нехарактерни звуци"

Екипажът на разбилия се самолет до момента на катастрофата не е имал данни за неизправности на борда.

"От записите на разговорите на екипажа с диспечерите се разбира, че 4 минути преди изчезването на самолета от радарите положението на борда е оставало нормално. Екипажът водел обичайни разговори с диспечерите, нищо не сочи към проблеми на борда и екипажът не докладва за такива", съобщи източник от Кайро.

Той обаче добавя, че "моментът на изчезването на еърбъса от екраните на радарите се предшества от нехарактерни за нормален полет звуци". 

От записите може да се съди, че извънредната ситуация на борда е възникнала внезапно и е била неочаквана за екипажа, като пилотите не са успели да подадат сигнал за бедствие, казва в заключение източникът.

По-рано днес стана ясно, че сателитни кадри от американски спътник, работещ в инфрачервен диапазон не подкрепят версията, че руският пътнически самолет, разбил се в Египет, е бил свален от ракета. По-вероятна е експлозия на борда.