Руският министър на транспорта Максим Соколов определи като недостоверна разпространяваната от някои медии информация, че руският самолет, катастрофирал в Египет, е бил свален от зенитна ракета, изстреляна от терористи, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Поддържаме тясна връзка с египетските колеги, с авиационните власти на тази страна и засега нямаме никаква информация, която да потвърждава такива измислици", заяви министърът.

Днес в Туитър екстремистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за свалянето на руския самолет, като заяви, че това било отмъщение за руската операция в Сирия.

Вижте снимки >>>

Първоначалният оглед на мястото на катастрофата на руския самолет, разбил се на Синайския полуостров в Египет, показва, че катастрофата се дължи на технически проблем, съобщи Ройтерс.

Агенцията цитира източници от службите за сигурност на египетския район Северен Синай.

Около 150 тела, част от тях обгорели, са намерени в радиус от 5 километра от мястото, където е паднал самолетът. Машината е паднала вертикално и в резултат на това много от отломките са се запалили.

Представители на египетските власти заявиха, засега неофициално, че няма оцелели от катастрофата с руския самолет, разбил се тази сутрин на Синайския полуостров, предаде Асошиейтед прес.

Пътниците са били руски туристи, връщащи се от почивка в Египет. В списъка с пътниците фигурират 200 пълнолетни и 17 деца.

Главният прокурор на Египет Набил Садек разпореди разследване на днешната катастрофа, предаде Ройтерс, като се позова на негов сътрудник. Той е наредил на прокурорски екип да отиде на място и да проучи отломките.

Руският министър на транспорта Максим Соколов съобщи пред журналисти, че руската страна ще участва най-активно в разследването на злополуката.

Той подчерта, че за причини ще може да се говори, след като бъдат анализирани всички данни и бъде извършено международно разследване в съответствие с документите на Чикагската конференция.

Соколов, който ще оглави руската правителствена комисия за разследване на катастрофата, заминава за мястото, където е паднал самолетът. Руският Следствен комитет също е започнал разследване на катастрофата.