Съдът касира избора на Ешреф Хасанов Ешрефов за кмет на Община Омуртаг. Решението на Административния съд в Търговище е от 17 май т.г. и с него изборът за кмет на общината е обявен за недействителен, съобщиха от Административния съд в Търговище.

Делото е образувано по жалба на политическа партия "Движение за права и свободи" против решение на Общинската избирателна комисия в Омуртаг от 16 март.

В решението се казва, че в хода на делото са констатирани множество нарушения на правилата за провеждане на избори за кмет, както и несъответствие на отразените данни в голяма част от протоколите на секционните избирателни комисии спрямо реалния брой подадени действителни и недействителни гласове. Констатирани са нарушения, свързани с процедурата по преброяване, сортиране и отчитане на бюлетините, както и такива, свързани с тяхното съхраняване. В една от секциите е установена подмяна на вота на избирателите.

С решението съдът признава за неистински 32 броя протоколи на СИК относно съдържанието им в оспорените части за отразен брой бюлетини за кандидатите за кмет на Община Омуртаг, както и протокола на Общинска избирателна комисия - Омуртаг относно съдържанието му в частта за отразен брой бюлетини за кандидатите за кмет на Община Омуртаг.

Решението подлежи на оспорване пред Върховния административен съд в седемдневен срок от обявяването му, съгласно чл. 459, ал. 8 от Изборния кодекс.

"Ще обжалвам. Не бива един човек да се подиграва с толкова много хора. Не може нарушението на методиевски указания да е над волята на избирателя. За съжаление, това стана в практика в България. И, ако сега са няколко общини, на следващите избори е възможно да са повече" , коментира за БТА Ешрефов.

В момента той е под домашен арест заради обвинение в участие в организирана престъпна група с брат си, баща им и един от зам.-кметовете. Разследват се за схеми при обществени поръчки с дърва. Обвиняемите бяха задържани през февруари 2024 г., а през март им беше наложена мярка за неотклонение "домашен арест".

Изборът на Ешрефов от последния вот веднъж вече бе касиран след жалба на ДПС, но с решение не да има нови избори, а бюлетините да бъдат преброени пак. Те отново показаха успех на Ешрефов, той се закле втори път. А го стори под мярка домашен арест, пуснат за няколко часа да отиде в административната сграда за церемонията.

Казусът с организираната престъпна група тече и в момента, четиримата обвиняеми са с мерки за неотклонение. В същото време Ешрефов е и в листата на партията на Иван Гешев.

Дълги години Ешрефов бе част от ДПС, управленските му мандати бяха от името на партията. За есенните избори обаче напусна ДПС. Твърди се, че всичките проблеми му се струпали след конфликт с Делян Пеевски. Сегашното касиране явно е по паралелна жалба.