Египетската полиция стреля близо до демонстранти, които се събират днес в странични улици, водещи към централния площад на Кайро, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. Не е ясно дали е стреляно с истински боеприпаси или с гумени куршуми, отбелязва агенцията. Протестиращите са избягали след стрелбата. Полицията е действала в непосредствена близост с коли на армията, която от вчера патрулира улиците на Кайро.

В телевизионно обръщение към нацията египетският президент Хосни Мубарак обяви, че е уволнил правителството и обеща демократични и икономически реформи. Обръщението бе направено малко след полунощ в събота след 4-дневни протести срещу 30-годишното му управление. Протестите в арабския свят започнаха в началото на този месец от Тунис и много бързо обхванаха Египет, Йемен и Йордания.

"Поисках правителството да подаде остава и утре ще има ново правителство", заяви президентът с каменно изражение на лицето. "Ние няма да отстъпим от реформите. Ще продължим с нови стъпки, които ще гарантират независимост на правосъдната система и повече свобода за гражданите", изтъкна Мубарак, и допълни, че ще бъдат предприети и нови стъпки срещу безработицата и бедността, за подобряване на жизнения стандарт и услугите.

В обръщението си той каза, че подкрепя свободното волеизлеяние на народа и правото на демонстрации, но в редица случаи "демонстрантите са нарушили законните граници". С насилие и анархия не може да се построи бъдещето, за което мечтае египетският народ, каза още той. Президентът обаче не направи и намек за други мерки, което означава, че няма да подава оставка.

В същото време Американският президент Барак Обама призова египетския президент Хосни Мубарак да зачита правата на народа си и му напомни, че има отговорността да предприеме конкретни стъпки, за да изпълни обещанията си за по-добра демокрация и повече икономически възможности, предаде Асошиейтед прес. Обама направи изявление за ситуацията в Египет в 23,30 ч. по Гринуич в Белия дом, след като преди това разговаря половин час по телефона с Мубарак.

По последни, но неокончателни данни при вчерашните размирици са загинали 18 души, а ранените са над 1 100.