Това е възможност да създадем "български разказ", който да представи конфликтите в паметта на хората за ДС на фона на историческата истина в документите, каза Иванов, цитиран от БТА.
Той обясни, че днешната сграда на ДА "Архиви" на ул. "Московска" 5 е била ползвана от Комитета за Държавна сигурност от 1967 г. до 1972 г., а преди това в нея се е помещавало Столичното управление на МВР.
По-късно сградата е предоставена на Централния комитет на БКП, каза още Иванов.

По времето, когато сградата е била на МВР и ДС, в подземието е имало девет помещения, които са ползвани за арестантски килии, разказа Мартин Иванов.
Той допълни, че искат в част от тези помещения сега да бъде изградена музейната експозиция.

От агенцията са поканили четиричленен екип да разработи концепция, която да превърне помещенията в годни за излагане на музейни експонати.
Проектът предвижда да се направи и интернетплатформа, чрез която да се свържат ключови места в София, носещи спомени за ДС.

Мартин Иванов апелира към всички "минали" през сградата на "Московска" 5, а и през всички останали сгради на ДС да разкажат своите истории за онова време. Очакваме с нас да се свържат както "обекти", така и "субекти" - служители, затворници, каза Иванов и обяви електронна поща, на която да се пращат истории на очевидци - museumDS@archives.government.bg.