Изказването на Дал е поредното изпитание пред ДПС в организационен и политически аспект, каза Азис пред БНТ, цитиран от Livenews. Казаното от него щяло да бъде пречупено през партийната и човешка ценност на членовете на ДПС.

Вярвам, че всяка организация минава през определени етапи на своето развитие, коментира кметът на Кърджали. Според него, ако има външна или вътрешна изолация на движението, това ще бъде оценено и ще бъдат предприети съответните мерки от страната на централното ръководство.
Не мисля, че това е мотив за подадената оставка на Касим Дал, обясни още Азис, който смята, че вероятно има и други причини за неговото напускане.

Относно твърдението на Дал, че Доган е изгубил каузата ДПС кметът обясни, че тя се пречупва през ценностната система на всеки от членовете на партията и е силна като идея. По думите му движението е доказало своята необходимост от съществуването си през последните 20 години.

Днес Централното оперативно бюро (ЦОБ) на ДПС ще заседава заради оставката на Дал и той трябваше да бъде изслушан. Вчера в Антоново обаче бившият зам.-председател на ДПС каза, че няма да отиде на заседанието, а иска да говори пред Централният съвет - органът, който не се е събирал на заседания от година. Касим Дал увери, че няма лидерски амбиции и не желае да заема мястото на Ахмед Доган и да прави нова партия, но поиска оставката му.