Докладът е публикуван в Женева, съобщи БГНЕС. "Нашите неокончателни данни за 2011 сочат общо 196 милиона безработни, през 2012 те ще достигнат 202 милиона - увеличение с 6 милиона - а през 2013 – с допълнителни 5 милиона - до 207 милиона", заяви директорът на Международния институт за социални изследвания на МОТ Реймънд Торес по време на пресконференция. "Това означава достигане на около 6,1% безработица през 2012 г.", подчерта той.

Това поставя по-силно проблема за МОТ, защото около 50 милиона работни места липсват още отпреди кризата през 2008 г.

Последните данни на Агенцията по заетостта у нас отчитат, че към края на февруари 2012 г. в България е имало 376 000 безработни и около 10 000 незаети работни места.
И в България безработицата се очаква да расте още до края на годината, стана ясно преди дни от доклад на Института за пазарна икономика. 

За базираната в Женева организация е малко вероятно световната икономика да нарасне с достатъчни темпове през следващите две години, за да запълни днешния дефицит от работни места и да даде работа на повече от 80 милиона души, които ще се появят на пазара на труда през същия период. Тенденциите са изключително тревожни в Европа, където процентът на безработните е нараснал в близо две трети от страните от 2010г., според доклада на МОТ.

Освен това, подчертават експертите, възстановяването на пазара на труда остава в "мъртва точка" и в другите развити икономики, като Япония и САЩ. Предложенията за работа не са на равнището на нуждите на населението в работоспособна възраст , все по-многобройно и квалифицирано, като в Китай.

Според доклада, това това води до нарастване на рисковете от социални вълнения, именно в Европа, Близкия изток, Северна Африка и Африка на юг от Сахара. Обратно, в Латинска Америка, където МОТ констатира известно повишаване на заетостта, рискът от социални вълнения намалява.

За МОТ трудният достъп до кредити, а именно за средните и малки предприятия в развитите икономики, и мерките за икономии приложени за "успокояване на финансовите пазари" са в основата на деградацията на пазара на труда.

 Докладът препоръчва на властите да преосмислят дейността на Европейската банка за развитие, за да улесни тя заемите, за да започне нов растеж. Експертите подчертават, че е необходимо да се разгледат обективните възможности на структурните еврофондове, за да позволят поддържане на заетостта, вместо да развиват селските райони, както е правено досега.