Според синдиката допълнителното подпомагане на пенсионери, безработни, работещи бедни и майки може да става с добавки, без да се нарушват законите, предадоха БТА и БНР.

Разчетите на синдиката показват, че от бюджета за тази година могат да бъдат освободени около 400 милиона лева за 1 250 000 души на границата на бедността, чрез намаляване или отлагане за следващата година на капиталови разходи, чийто размер е 5 милиарда и 400 милиона лева (голяма част, от тях са европейско финансиране), посочи президентът на синдиката Пламен Димитров.

От КНСБ отново настояха от 1 април минималната работна заплата, каквато получават около 130 хил. души, заети основно в частния сектор, да бъде увеличена от 310 на 340 лева, като разходите по увеличението да се компенсират от данъците.

Синдикатът предлага да се изплати еднократна енергийна помощ от допълнителни 56 лв. към общо изплащаните за целия енергиен сезон 328 лв. (за още 100 киловатчаса) на близо 210 домакинства за първите три месеца на настоящата година. Изчисленията на КНСБ сочат, че за това са необходими 10 милиона лева. Еднократна енергийна добавка 56 лв. да получат и всички 830 хил. пенсионери с пенсия до 200 лв., за което са нужни 46 милиона лева, посочиха от синдиката.

Конфедерацията настоя от 1 април до края на годината на близо 70 хил. души, получаващи обезщетения за безработица, да бъде изплащана компенсаторна добавка от 18 лева на месец.

Предлага се също "ударна" програма за разкриване на поне 25 хиляди временни работни места, като средствата за заплати да се покриват от работодателите и по програмата "От социални помощи към заетост". Временната заетост да бъде насочена най-вече в малките населени места в страната и да бъде за период 10 месеца. За тази мярка са необходими около 100 милиона лева, сочат изчисленията на синдиката.

От април до края на годината да се предвиди месечна добавка 40 лв. за най-бедните работещи в бюджетната сфера (със заплати 350 лв.), за което са необходими допълнително 12 милиона лева. Това са основно работещи в училищното и детското здравеопазване, социалните и културните дейности (музеи, галерии, читалища), посочиха от КНСБ.

Също от 1 април допълнителна месечна добавка 20 лева да получават и всички пенсионери с пенсии до 200 лв., за което са необходими около 150 милиона лева допълнително. Синдикатът предлага да се предвидят и около 120 милиона лв. общо за добавка от 50 лева на месец за близо 42 хиляди майки за втора година от отглеждането на детето.

"Имаме ангажимент да подкрепим с еднократни помощи най-уязвимите групи, а политиката на доходите е дългосрочна", обясни вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова пред БНТ, цитирана от в. "Сега".

При встъпването си в длъжност тя заяви, че до седмица ще стане ясно какви резерви има в бюджета, за да се увеличат доходите.
"Ще започнем с най-уязвимите, тези които не са в състояние да си платят дори енергийните разходи. При допълнителни възможности ще подкрепим и по-широк кръг от групи", уточни Костадинова.

"Рязък скок на доходите е невъзможен, не може да се мисли и за вдигане на пенсиите извън предвидените 10 процента", категорична е Костадинова. Тя подчерта, че тези мерки в никакъв случай не бива и няма да застрашат финансовата стабилност на страната.

Известно е, че служебното правителство работи в рамките на бюджета, приет от Народното събрание.
Според закона за социално подпомагане помощи се отпускат за покриване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности, но след социална оценка, която доказва, че са изчерпани всички други начини за самоиздръжка и издръжка от роднини.

Пенсионерите вече поискаха двумесечен мораториум на сметките им за ток.