Това минава през сближаването на двете страни и отказ от антибългарската реторика, продължаваща през последните десетилетия, изтъква министър-председателят Бойко Борисов в отговор на писмо на председателя на НС на БСП Корнелия Нинова относно Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство с Република Македония.

Проектът на Договора за добросъседство с Македония е представен на депутатите от парламентарната външна комисия и това е безпрецедентен ход, каза още Борисов като припомни, че подобни документи не се обнародват преди да са ратифицирани от НС.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска договорът да бъде показан на обществеността преди да бъде ратифициран от НС, като така мине през обществено обсъждане.

Договорът за добросъседство би дал друг тон на Балканите. Подкрепяме усилията да се подпише този договор, каза Нинова.

„По време на срещата ни със Зоран Заев го подкрепихме в усилието му да подобри отношенията с България. Години наред отношенията са ледени. Той иска да подобри тези отношения и да ги направи добросъседски. Мисля, че целият регион ще има полза от това“, обясни тя. „Имам въпрос, който задавах и на парламентарен контрол - някой виждал ли е този договор? Чели ли сте го, защото ние не сме“, коментира Корнелия Нинова.

„Изведнъж стана такава суматоха и дандания за този договор, а никой не го е виждал, на какви езици е написан и какво пише вътре“, посочи лидерът на БСП. По думите ѝ няма нищо лошо в това България и Македония да празнуват заедно празници.

„Едни експерти казаха, че в договора няма запис за обща история. Други твърдят, че има. Нали няма да си губим времето да разсъждаваме хипотетично, да прочетем договора“, обясни Корнелия Нинова.

Ден преди това нейният заместник Валери Жаблянов призова този договор да не се подписва, защото противоречи на националните интереси.

„По наша инициатива, със състоянието на хода на преговорите по проекта договор, както и самият проект на договор бе представен и подробно обсъден на заседание на Комисията по външна политика на Народното събрание на 5 юли 2017 г. преди финализирането на окончателния текст на договора“, напомня пък премиерът Борисов.

По думите му подобен ход е безпрецедентен, тъй като съгласно конституционните изисквания на страната, Народно събрание се запознава с текста на договора едва след неговото подписване, когато последният се внася за ратифициране от парламента.

„В допълнение бих искал да отбележа, че една седмица преди това, по нейна инициатива, министърът на външните работи, г-жа Захариева, запозна с проекта на договор председателя на Парламентарната комисия по европейски въпроси и координация по европейските фондове и бивш външен министър г-н Кристиан Вигенин, както и г-жа Деница Златева, заместник-председател на БСП по международна политика“, допълва премиерът.

Министър-председателят отбелязва, че преговорите с Република Македония за сключване на Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство се водят интензивно от 2008 г. До настоящия момент са проведени 11 кръга преговори на експертно ниво. Многократно договорът е обсъждан на ниво министри на външните работи (вкл. от министър Ивайло Калфин и министър Кристиан Вигенин), както и на ниво министър-председатели.

„През всичките тези години, независимо от политическата принадлежност на правителствата водели преговорите, българската страна последователно е отстоявала едни и същи позиции в български интерес“, допълва Борисов.

Той посочва още, че целта на договора е освен препотвърждаване на Съвместната декларация, подписана през 1999 г. от правителството на Иван Костов, двете страни да наградят своите отношения и да препотвърдят своите политически ангажименти в международноправен документ.