Иракската шиитска групировка "Катаиб Хизбула" публикува през уикенда видео, показващо как нейни бойци разсъбличат тялото на мъж.

"Окончателните резултати от ДНК анализа показаха, че тялото е на престъпника Иззат ад Дури", е казал говорител на групировката за Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорителят допълнил, че анализът бил направен в една от болниците под контрола на "Катаиб Хизбула". Той съобщи, че тялото ще бъде предадено днес на властите.

В петък губернаторът на провинция Салах ад Дин съобщи, че Ад Дури е бил убит при операция на иракската армия в планинския район Хамрин. След американското нашествие в Ирак през 2003 г. Иззат ад Дури бе шести в списъка на Вашингтон с най-издирваните представители на сваления режим.
За главата му бе обявена награда от 10 милиона долара.

Същевременно бивш офицер от армията на сваления иракски диктатор Саддам Хюсеин е бил най-важният стратег на Ислямска държава, когато джихадистката групировка е поела контрол над северна Сирия, пише германското списание "Шпигел".

Самир Абд Мухамад ал Хлифауи, с прозвището Хаджи Бакр, бивш полковник от тайните служби на армията на Саддам Хюсеин, бил член на военния съвет на "Ислямска държава". Той бил убит през януари 2014 г. от бойци на опозиционната Свободна сирийска армия в Тал Рифаат, в северна Сирия, съобщава "Шпигел".

Списанието получило от сирийски бунтовници в Алепо документи от трийсетина страници, написани от Бакр. Те съдържат програма за установяване на халифат в северна Сирия, график за убийства, отвличания, внедряване на шпионски групи в населените места и подготовка за завземане на властта.

Според "Шпигел" Бакр останал без работа след разпускането през 2003 г. на армията на Саддам Хюсеин от назначения от САЩ администратор на Ирак Пол Бремър. По-късно той се срещнал с един от водачите на Ал Кайда - Абу Мусаб аз Заркауи, убит през 2006 г., а в периода 2006-2008 г. прекарал две години в американски затвори, включително в Абу Гариб в Багдад.

След това "сивият кардинал" Хаджи Бакр, наречен от "Шпигел" най-важния стратег на Ислямска държава, скроил заговор с група бивши офицери от иракското разузнаване, за да бъде издигнат Абу Бакр ал Багдади за водач на Ислямска държава и да й бъде придаден религиозен облик.

Свидетел на тези събития твърди пред германското списание, че Хаджи Бакр по убеждения не е бил ислямист, а националист, който използва религията като средство за постигане на определени цели.

"Той беше изключително интелигентен, решителен и отличен стратег", добавил свидетелят.