Инженер Петко Ганчев смята, че регулаторът не изпълнява Закона за енергетиката, като не е прекратил лицензиите на трите електроразпределителни компании, които дължат на бюджета дивидента, съобщава великотърновският вестник "Янтра Днес".

Ел.инженерът мотивира посочените числа с данните от последния доклад на ДКЕВР по проверката на Е.ОН, ЧЕЗ и ЕВН, който беше изпратен на главния прокурор. Според изнесените от Ганчев данни, ЧЕЗ дължи на държавата дивидент  общо за 208 064 000 лв., Е.ОН - 110 331 000 лв. и ЕВН - 176 476 000 лв.
Той цитира чл. 59 от Закона за енергетиката, че се отнема лицензът на онзи, който не спазва задълженията си. "ДКЕВР нито отнема лицензи, нито си прибира дивидентите. Затова ще ги съдя", категоричен е Петко Ганчев, цитиран от "24 часа".

Проверката на ДКЕВР не откри нарушения, които да изискват да започне процедурата по отнемане на лицензията на трите компании, коментира инж. Пламен Денчев от комисията. Държавният регулатор следи за размера на инвестициите и печалбата на електроразпределителните предприятия, но не и за разпределянето на дивидент. Това решение се взема от общото събрание на всяко от дружествата, посочи инж. Денчев.

Преди дни от ЧЕЗ обявиха, че ще изплатят на държавата 41 милиона лева дивидент за периода от 2006 до 2009 г. В началото на април премиерът Борисов обвини ЕРП, че надуват разходите си, с цел да не плащат дивиденти. Той дори назначи одит в тези дружества, който отчете, че редица външни услуги са давани на дъщерни дружества на компаниите при силно завишени цени. Резултатите от проверката бяха внесени в прокуратурата, но все още няма решение по тях.

Преди години инж. Петър Ганчев стана известен с това, че даде НЕК на тогавашния главен прокурор Никола Филчев за неизгоден договор за ТЕЦ “Марица-изток”.