Той ще трябва да плати глоба за това, че през 2008 година е изгонил хора с увреждания от светата обител и ги е обявил за „грешници" и „прокълнати". Решението на Комисията за защита от дискриминация е обявено вчера, съобщи пред Дарик подалият жалбата Петър Кичашки. Той  призова Българската православна църква да освободи от поста игумена на Троянския манастир.

Кичашки е на 21 години, от Видин, инвалид. През август 2008 година той съобщи  пред медии за инцидента в манастира. Отишъл там с българо-финландска група, повечето в инвалидни колички.
"Влязохме и помолихме да дойде някой, който да ни бъде екскурзовод. Веднага се отзова млад свещеник, но докато ни разказваше, бе грубо прекъснат от възрастен мъж в расо, с брадичка, в ръката с дълга дървена пръчка. Той дойде до нашия водач, перна го през крака и грубо изръмжа: “Бягай оттука, нямаш работа с тия. Имаш какво друго да правиш!”, разказа тогава Кичашки.

След тези думи игуменът подканил инвалидите да напуснат. 
"Аз обаче реших да вляза във вътрешното помещение и да се прекръстя пред чудотворната икона. Майка ми ми помогна. Тъкмо се прекръствах, когато отново изникна същият монах, който нервно каза на майка ми: “Колелетата вън! Бързо, бързо! Махай го тоя с това колело оттука!”, разказа още потърпевшият инвалид.

Сега той е научил, че комисията е определила за игумена символичната глоба от 250 лв.
"Не са много, но са символ на това, че човекът е наистина осъден. Той е посочен за човек, дискриминирал хора с увреждания. Аз призовавам за много здрав разум в редиците на църквата. Без да съм набожен, смея да твърдя, че ще бъде срам и позор за България, ако човек, обиждал хора с увреждания, остане на поста си като игумен. Той е с много висок сан. Това е един много голям срам за всички вярващи", коментира Кичашки.

Той разказва, че от стенограмата от последното заседание на комисията срещу игумена става ясно, че в редиците на църквата има и други хора, които имат подобно отношение към инвалидите.
"Той беше привикал едно младо момче, свещеник, отец Кирил се казва, да свидетелства в негова полза. Комисията е проявила юридическа мисъл и не му е признала показанията. Той не е бил пряк очевидец. Според неговия прочит на Библията наистина Исус бил казал, че хората с увреждания са грешни. Всички хора сме грешници, а хората с увреждания са повече грешни", казва още  Кичашки.

Преди две години в интервю пред радиото епископ Теодосий заяви, че е готов да плати и 5000 лева, ако хората с увреждания, които е изгонил от храма, сезират Комисията за защита от дискриминация по случая и тя го санкционира. Той не се смяташе за виновен, защото инвалидите вдигали много шум с количките и се държали много лошо.