"Като че ли потърпевшите все повече набират смелост да споделят своята болка. Тези случаи освен всичко друго са и трудно доказуеми, много често подобни интервенции се вършат без свидетели, рядко похотливците са агресивни пред други хора, макар и това да не е изключено", категорични са от комисията на Кемал Еюп пред в."Стандарт".

През март експертите наложили рекордна глоба от 4500 лв. на управител на банков клон, който изпращал "оферти" до своя подчинена, дори когато била по майчинство. След като се върнала и не отговорила на желанията му, тя била уволнена.

Най-скандалният случай е жалба от служителка във варненска фирма, която започнала да получава обаждания по телефона за извършване на сексуални услуги. Оказало се, че GSM номерът й е обявен за телефон за секс услуги.
След време жената случайно трябвало да изпрати файл от компютъра на шефа и разбрала, че именно той се е "пошегувал" и е обявил нейния номер в сайта за секс услуги. Действията му не били доказани, тъй като той заявил, че друг му е ползвал компютъра.
Но управителят на компанията бил глобен с 2000 лв., защото не реагирал на сигналите на жалбоподателката до него.

Само за една година 22 мъже от София, 20 от Димитровград, десетина от Пловдив и двама от Силистра са потърсили помощ в кризисните центрове за жертви на домашно насилие.
Петима мъже от Бургас пък са се консултирали за последните три години, малтретирани от дъщерите, синовете и внуците си заради наследство.

Според психолози, вероятно от срам, мъжете предпочитали да говорят по телефона за проблемите си и много рядко се решавали да застанат очи в очи със специалистите. След скандала обикновено мъжете отиват с приятели в кръчмата и се напиват.
Безпаричие, липса на жилище и алкохолът са най-честите причини за това жените да посягат върху половинките си. Още по-сериозно става положението, когато жената обижда мъжа пред децата им. Тогава често насилието поражда ответна реакция.

Едно от любимите "оръжия" на жените са ютията и точилката, твърдят психолози. Обикновено жените започват да замерят мъжа си с дамската си чантичка, после хвърчат вази, пепелници, чаши и завършват с пълна с гореща манджа тенджера.
Българското законодателство не разграничава по пол нито извършителите, нито жертвите на домашното насилие.

За един мъж, жертва на домашно насилие, е изключително трудно да разкрие положението си, защото мъжкото му самолюбие е смъртоносно ранено.
Жените наблягат повече на по-рафинираните методи за системен тормоз, които не оставят видими следи и са още по-трудно доказуеми. Например: "Гола вода си в секса" или "Ще си събера багажа, да знаеш. Един ден ще го направя!".

"Жена ми иска секс денонощно, вече не мога да се справя. Нямам сили, ходя като сянка на работа. Посъветвайте ме какво да правя. Обичам я, но не издържам физически", оплакал се пък млад мъж на телефона на пловдивския Кризисен център за жени, жертви на домашно насилие, трафик и насилствена проституция.
При разговора се оказало, че мъжът е доста по-слаб физически от половинката си. Психолозите го посъветвали как да подходи и мъжът повече не се обадил.

В същия център по телефона звъннал и мъж, чиято майка от 15 г. тормозела психически цялото му семейство - жена и две деца на 10 г. и 2 г. Мъжът често пътувал в чужбина, а свекървата се възползвала от отсъствието и започвала да тормози снахата. Причаквала я пред работата, крещяла й пред колежките и я обиждала. Семейството било принудено да се изнесе извън Пловдив.