Двете момчета - на 8 и 9 години - не носят протектори и каски, а на записа се вижда, че едното момче плаче. Политици и медицински експерти изразиха тревога, а полицията започна разследване на случая след появата на записа на 10 септември. Направен е в клуба Грийнлендс - бар и обществен клуб в Престън, Северозападна Англия.

В записа, поместен в интернет, се вижда как момчетата се бият в клетка, наблюдавани от десетки възрастни. Министърът на културата Джеръми Хънт, който отговаря за спорта, каза, че кадрите са шокиращи. Борбата в клетка, известна още като битка до край или смесени бойни изкуства, е спорт, който позволява на участниците да използват разнообразни техники, взаимствани от бокса, борбата и бойните изкуства. Този спорт е динамичен и често пъти кървав, но негови поддръжници твърдят, че причинява по-малко ранявания и травми, отколкото други спортове като бокса.

Националното дружество за превенция на жестокостта към децата и Британската лекарска асоциация осъдиха участието на подрастващи деца в такива жестоки спортове. Управителката на клуба Грийнлендс Мишел Андерсън обаче каза, че момчетата не са били в опасна ситуация по време на кратката демонстративна схватка, след която имало няколко спаринга между възрастни. По думите й в боя между момчетата не е имало удари и ритници.

Ник Хартли, чийто 8-годишен син Кайън е един от участниците, каза, че момчето обича този спорт. "Този спорт въобще не е опасен, той е контролиран", каза той. "Синът ми обича да прави това, никога не е бил принуждаван. Той иска да го прави, така че го оставете", добави Хартли. Полицията съобщи, че няма да повдигне обвинения по случая.