След тридневно обсъждане и въпреки протестите на родителски организации и възраженията на опозицията, мнозинството реши предучилищното образование да е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето, предаде "Фокус".

Гласуваха 122 депутати, от които 86 – „за”, 33 – „против”, а 3-ма се въздържаха. В заключителните разпоредби на закона, които предстои да бъдат гласувани, се предвижда текстът да влезе в сила от 2016 г.

Задължителнато предучилищно образование предвижда 4-годишните деца задължително да посещават детска градина в следните форми - целодневна или, полудневна форма на образование, както и самостоятелна организация по избор на родителя, което включва обучение и вкъщи.
Самостоятелна организация по избор на родители бе включена във формите на обучение след вълната от недоволство. С поправката се дава възможност на родителя да обучава детето вкъщи, но след деклариране на това в най-близката детска градина или общината.
Ако семейството избере детето да не ходи на детска градина, трябва обаче да го обяви в районното детско заведение или в общината. Тази регистрация ще се подновява всяка година, а социалните служби ще следят родителите дали осигуряват необходимите грижи.
Родителите, дори и да са съвестни данъкоплатци, няма да получават финансиране от държавата за извършваната дейност, както например е предвидено за частните детски градини от 2016 г. Ако родителите не се регистрират, подлежат на глоба от 50 до 150 лв., а при повторно нарушение - от 100 до 500 лв.

Депутатите решиха още, че училищното образование е задължително до навършване на 16-годишна възраст и започва от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 7-годишна възраст на детето. По преценка на родителя училищното образование може да започне и от учебната година с начало в годината на навършване на 6-годишна възраст.

По време на обсъждането на най-оспорвания текст беше отхвърлено предложението на Ивелин Николов от левицата предучилищната забавачка да е задължителна от 5-годишна възраст, а по преценка на родителя и от 4 години на детето.
"На какво основание вие ще дадете документ за детенце, чийто родител получава учебна програма, слага си я в печката и си гледа детето, карайки го да играе. Има различни родители! Априори приемаме, че са образовали децата си вкъщи, защото са се регистрирали? Изпитваме ли ги тези дечица?", попита от  парламентарната трибуна Валентина Богданова от левицата.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов заяви, че за него е светотатство да слуша, че някой ще прави учебна програма за 4-годишно дете и ще го учи. Той изтъкна, че образование означава някой да овладява определени знания и да придобива умения и ако той ще прави това на 4 години, защо ще ходи на училище.
 
От ДПС пък призоваха докато няма създадени условия за всяко семейство, родителите да имат право да избират дали да пуснат децата на детска градина от четири години. Алиосман Имамов предупреди, че в някои райони този закон не може да се приложи.

Катя Чалъкова от ГЕРБ подчерта, че стандартите за образование на 4-годишните се разработват от Министерството на образованието, на чиито специалисти се доверява. "Абсолютно безумие е в закона да има заложено такова задължение и в един момент да не се разработи, това означава, че сме безотговорни", добави  тя.

При вчерашните дебати за спорния текст родители и учители от детски градини влязоха в спор. Според учителите само така малчуганите могат да се развиват напълно нормално. Родителите обаче поискаха държавата да не налага задължителни мерки. По думите им всичко се прави, за да могат да се усвоят евросредства.
Специалисти от ресурсните центрове пък предупредиха, че за хиляди деца с увреждания това драстично понижаване на възрастта може да бъде вредно.

Къде, как и от кога да се възпитават децата преди училище - Анкета