Според нея пример за манипулация е твърдението, че всички 4-годишни тръгват на училище.
"Всички задължително тръгват на детска градина, но това не означава, че в закона няма предвидени и самостоятелни форми, по желание на родителите. Думата "задължително" се употребява, за да може родителите да получат място в детската градина", обясни тя.

"Какъв е проблемът, че държавата ще осигури на 4-годишните задължителното място, както и закуска, учебни помагала, обучение от специалисти. Къде по света за 60 лева на месец детето се гледа от 7 до 19 часа, като получава квалифицирано обучение чрез игри", попита риторично Семизорова.

Тя подчерта, че обучението е чрез игри и посочи, че и този въпрос често се манипулира. Директорът на 7-мо ОДЗ заподозря, че за "цялата тази истерия и манипулация стои някой, за да не може законът да бъде приет".
"И сега имаме дни на "отворените врати", като родителите участват в различни ситуации, стига да искат. Ние не им отнемаме права, а само осигуряваме социализацията на детето, която не може да се случи, ако то е само с родителите", обясни Семизорова. Според нея под един процент от родителите гледат детето вкъщи до четиригодишна възраст.

Маргарита Врачовска, психолог в 8-мо ОДЗ, допълни, че има държавни образователни стандарти за знанията и уменията, които едно дете трябва да притежава след определена възраст.
"Когато децата са обхванати в детско заведение, това дава възможност за постигане на държавните образователни изисквания", отбеляза Врачовска и посочи, че по този начин детето ще бъде подготвено за постъпване в училище.

Заместник-председателят на Национален съюз "Единство" Гергана Николова обаче коментира, че не могат да бъдат задължавани родителите да дават децата си в детска градина, а това трябва да е техен избор.
"В крайна сметка тези пари за финансирането идват от техния джоб, значи трябва да имат право да решат. Не виждаме защо трябва да се налага контрол върху всички родители", допълни тя.

Анкета: Одобрявате ли индивидуален план за посещение на детска градина?