Това стана на извънредно заседание на комисията, което се състоя по време на почивката на парламента, който обсъжда на второ четене Закона за предучилищното и училищно образование, предаде БТА.

Повод за решението стана спорният член в закона, който предвижда въвеждането на задължителното предучилищно образование от четиригодишна възраст.

Предложението бе направено от депутата от ГЕРБ Снежана Дукова и прието само с гласовете на представителите на управляващата партия в комисията. В поправката е записано, че 4-годишните деца задължително ще посещават детска градина в следните форми – целодневна, полудневна форма на образование, както и самостоятелна организация по избор на родителя. Този текст и други се обсъждат в момента в пленарна зала, предаде БГНЕС.

До извънредното заседание и решението на комисията се стигна, след като в пленарната зала бе отложен въпросът за задължителното предучилищно образование от 4-годишна възраст.

Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова каза, че и МОМН подкрепя допълнението.
„Самостоятелната форма, която се прие от Комисията по образование, дава възможност на 0,9% от родителите. Те обаче трябва да заявят това, че искат самостоятелна форма в най-близката детска градина или в общината, след което няма да подлежат на глоби и могат да отглеждат децата си”, обясни Дамянова. По думите й самостоятелната форма не предполага финансиране.

"В закона има записана специална учебна програма, която ще разпише резултатите, които децата трябва да постигнат. Има я и в момента, но програмата е много остаряла и търпи промени – какво децата трябва да могат да правят в края на първа, втора група, в която са 4-годишните, в трета група. Регистрирайки се в такава форма, родителят поема отговорността, че детето му ще получи тази готовност”, допълни тя.

От опозицията обаче отново поискаха отлагане на гласуването на закона заради текста за въвеждане на задължителност на предучилищното образование.

При вчерашните дебати по новия закон депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова заяви, че ще внесе предложение за въвеждане на възможност родителите да избират между целодневен или индивидуален план, почасово, на посещение в детска градина.
А по-рано днес депутатът от ГЕРБ Лилия Христова предложи да се отложи гледането на спорния член 4-ти от закона, като се обоснова с извънредното заседание на комисията.
„Семейството е най-важната единица, а детската градина надгражда детското развитие. Много от заболяванията в ранна детска възраст се откриват именно в детските градини. Децата, които посещават детски градини, впоследствие се развиват по-добре в училище. Дете, което посещава детска градина, се учи по-добре да работи в екип. Малък е процентът на родителите, които не искат децата им да посещават детска градина”, каза Христова.

Вчера, при обсъждането в парламента, министърът на образованието Сергей Игнатов определи предложението на Дукова като "подходящо за тези високообразовани семейства, които смятат, че могат да се грижат за образованието на децата си". Той обясни, че в европейските страни има различна практика - нещо като индивидуален план - педагогически съветник или специалист проверява дали родителите се занимават с детето или не. Такава практика може би ще бъде въведена някога и в България, смята Игнатов.

Междувременно родители и учители от детски градини влязоха в спор в кулоарите на парламента трябва ли задължително обучение за четиригодишните деца. Според учителите само така малчуганите могат да се развиват напълно нормално. Очаквано на противоположната позиция бяха родителите, които поискаха държавата да не налага задължителни мерки. Според тях всичко се прави, за да могат да се усвоят евросредства.

Анкета: Одобрявате ли индивидуален план за посещение на детска градина?