Детската градина за 4-годишни деца стана задължителна

Предучилищното образование става задължително за 4-годишните деца. Това решиха окончателно депутатите с гласуването на второ четене текстове от новия Закон за училищното и предучилищно образование.

Обратно в новината

Коментари - Детската градина за 4-годишни деца стана задължителна | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Когато изберем други на власт след време, какво пречи да се отменят "законните" безумия на сегашната власт? И без това толкова лесно се менят закони напоследък. Повече или по-малко...? Да отменят следващите гадостите, които натвориха сегашните.

Пълни лейки! Или празни!

"Гласуваха 122 депутати, от които 86 за, 33 против, а 3-ма се въздържаха" ..................... Горе-голу толкова гласуваха и за забраната за тютюнопушене...

Те така ще стигнем финландците по образование и стандарт, само че след 20 века.

Този закон е пълна кретенщина !!! Моите две внучки ходят на частна детска градина, понеже няма места в държавна. Питам, как ще осигурите места за всички деца в държавните детски градини, бе кретени ???

Не мога да разбера защо има токова много родители които са против това решение, от личен опит мога да ви споделя , че моят син посещава училище от 3 годишна възраст у детска градина от 6 месечно бебе , защото страната в която живеем има такава система и майченските са само 4 месеца. Мога да ви гарантирам, че синът ми е едно щастливо дете, което вместо по цял ден да е с баби и дядовци прекарва един пълноценен ден в училище у научава много неща подходящи за неговата възраст.

А защо избра да живееш в друга страна, а не в България. От вън при друг стандарт на живота е лесно да се говори за възпитанието на най-малките.

Аз познавам баба на близнаци на 4 години, живеещи в Англия и откакто са се родили всяка зима се редуват с другата баба за по три месеца да ги гледат. Англичаните по-глупави ли са от нас като имат право на избор, а ние вече -не.

Убягва ти най важното,думата задължително.

Боже пази България!Това е безумие! Сякаш сме избрали най злите демони,да творят безчинства. И на децата ли посегнаха?Само си представете,четири години и вече е тухла в стената.Лишени от детство индивиди ,подготвяни да се влеят в системата,като съвременни роби.Казвам индивиди,защото деца са само тези,които имат детство,а на тези ще бъде отнето.По срамни времена България е преживявала само под турско,когато еничерството е било възможно! Ако не се спре този закон по някакъв начин,въображението ми отказва да мисли,какви ще са последствията.

Гласували 122, а другата половина от помиярите къде е била, по моловете ли? Абсолютно вулгарно е гласувана поредната простотия!!!!

Защо депутатите трябва да решават вместо нас кое е най-доброто за нашите деца?Защо не си гледат работата и не помислят за това как се гледа дете с 35 лв. детски те дори не стигат за таксата в градината тя е 60лв. това е абсурдно?!Аз имам 2 деца и чакам трето и съм дала своя принос на държавата,а тя какво прави за тях своите граждани???

Щом ще е задължително, защо тогава да се плащат такси? Да се поемат от държавата и тогава да задължават!

А какво ще стане с населените места, в които няма достатъчно деца? Ще пътуват с междуградския транспорт ли?

задължително- А АКО НЕ ИСКАТ РОДИТЕЛИТЕ .какво тогава? може да имат други идеии

Промиването на мозъците ще започва по-рано. Затова предлагам, да се върнат униформените престилчици и гащички в детските градини. И тъй като държавата - майка ще се грижи за децата ни, предлагам също децата да ги взимат още от родилния дом. Тъка ще израстват едни достойни граждани на тази страна, слушащи само чалга, всичките с глави като тухли четворки. Точно тези достойни граждани няма да напускат страната. Абе защо не вземем да станем някаква колония на Северна Корея. Децата ни отивали в държави, в които това това отдавна било въведено. Искам да Ви кажа, че точно по тази причина всички наши деца отишли да учат в Западна Европа коментират, че техните връстници са бавно развиващи се. А иначе децата ни отиват там, не защото хората започват да ходят на детска градина толкова рано. На края искам да попитам две неща. При тази криза за подготвени педагози, кой ще се занимава с тези деца по селата и случайно попадналите в тази система преподаватели ли ще учат нашите деца? И още нещо - ако не си дам детето в детската градина ще ме глобят, а ако държавата не осигури достатъчно места в детските градини или подходящи условия, аз ще имам ли право да съдя тази държава за това, че не е осигурила на моето дете равен старт в живота ?

Тези деца едн ден ще пораснат и те ще творят закони ! ДУПЕ ДА НИ Е ЯКО!!!

А ние ще бъдем изкуфели пенции и ще им се молим за надбавки на пенциите, но няма да ни дадат......

Депутатите одобриха задължителната предучилищна за четиригодишните :))))) ................... Защо се учудвате ??? На тоталитарните държави им трябват БРОЙЛЕРИ, бъдещи крепостни, възпитани 'правилно" , смачкани предварително , мислещи и възприемащи реалността ЕДНАКВО : като например - "Бойко е велик" - без никакви съмнения :)) В авторитарните държави , колкото по- малко ПРАВА имат гражданите - толкова по- добре за водачите :)) Най- добро е 'възпитанието" на лелката в детската градина , на някой стари моми , на някои възхищаващи се от Рапона - другарки - учителки :)) КАКВО тук значат "някакви " си ..родители :)) Предстои - "хитлер юнген" , чавдарчетата и пионерчетата ... Много от нас са яли компири и филии с мас , но на НЯКОИ това им се е отразило пагубно на мозъчната дейност :))

Следва епиграма на Р.РАЛИН: ДА НЕ КРИЕМ УСПЕХИТЕ Рече, след като стъпка навред: - Вече правим стъпка напред ! А аз продължавам така : Народът болен и гладен изнемогва, а Вождът му на РR акций едва смогва. Природа по морето вече не остана, идва ред на Пирин и Балкана. В омагьосаната ни държава всеки на друг до него се надява. Да се избавим от всички гнили власти - активно в избори да кажем:"Баста!"

вземи малко да погледнеш как е в белите държави - УЧИЛИЩЕ!!! има още от 5 годишна възраст, частни училища, платени и скъпи !!! и не само програми правят, ами и много много много мислят, и успяват да представят обучението като игра, да го направят интересно и забавно за децата!!!!! а в нашите детски градини - изкукал персонал, карат се и с родителите и с децата, не знаят нищо - нито рисуване, нито музика, нито спорт, нито математика, нито английски!!! За всичко това плащаме отделно! на други, щото са назначени некадърни преподаватели!!!! масово!!! И ето ти една програма: 1. 9.00 - 9.30 СПОРТ 2. 9.30 - 10.00 ЗАКУСКА 3. 10.00 - 10.30 МУЗИКА 4. 10.30 - 11.00 СПОРТ/ ИГРИ 5. 11.00 - 11.30 ЗАБАВНА МАТЕМАТИКА (математически игри) 11.30 - 12.00 - СПОРТ/ИГРИ 12.00 - 12.30 - ОБЯД 12.30 - 14.30 - СЪН 14.30 - 15.00 ЗАБАВНИ ИГРИ 15.00 - 15.30 РИСУВАНЕ 15.30 - 16.00 АНГЛИЙСКИ 16.00 - 16.30 ЗАБАВНИ ИГРИ 16.30 - 17.00 ЧЕТЕНЕ 17.00 - 18.30 СПОРТ/ИГРИ Толкова сложно ли изглежда това ?? Или е трудно да научиш дъртите даскалици да уважават и харесват децата и да им подготвят материала в забавна и увлекателна форма, да събуждат интерес и желание ??!!!

ти маи не си стапвал в белите даржви,защото това което пишеш не е вярно. дори по- големите деца 9г не стоят в училище до 18и30,а до 3ч мах.нямам латиница сажалявам

по-добре първо погледни до колко стоят в България, после спори ;)) идеята не е да държиш детето до късно а да научава нещо там !!!

Целта е ти да не си ти. А някой да те държи в робство и подчинение от люлката до гроба. Целта е да нямаш време да мислиш, да нямаш време да си свободен. Целта е да нямаш време за себе си, целта е да се ограничи влиянието на семейството, целта е от малък да ходиш с промит мозък и да умреш на работното си място без да си разбрал ЗАЩО СИ ЖИВЯЛ.

Целта е ти да не си ти. А някой да те държи в робство и подчинение от люлката до гроба. Целта е да нямаш време да мислиш, да нямаш време да си свободен. Целта е да нямаш време за себе си, целта е да се ограничи влиянието на семейството, целта е от малък да ходиш с промит мозък и да умреш на работното си място без да си разбрал ЗАЩО СИ ЖИВЯЛ.

Стига глупости.Аман вече от недомислици.

Разбира се, че поетапно трябва да се премине към задължително обучение още от ранна възраст. В Европа развитите държави имат задължително образование още на 3 годишна възраст. Политикът Костов мисли как да продължи ограбването на българите, зашото осигурените за образование средва няма да отидат в джобовете на политиците, а ще отидат за заплати на учители, възпитатели, изграждане на материална база на училищата. Пет годишните деца във Франция, Германия, Испания вече жадеят поне два езика, могат да четат и пишат.

Хахаха, населението на Испания, в голямата си част, владее един-единствен език - испанският... В която и да било възраст... (е, и в допълнение - малко български, поне по-възрастното поколение, което помни Стоичков... сещате се за коя част от българския става дума...)

Промиването на мозъците ще започва по-рано. Затова предлагам, да се върнат униформените престилчици и гащички в детските градини. И тъй като държавата - майка ще се грижи за децата ни, предлагам също децата да ги взимат още от родилния дом. Тъка ще израстват едни достойни граждани на тази страна, слушащи само чалга, всичките с глави като тухли четворки. Точно тези достойни граждани няма да напускат страната. Абе защо не вземем да станем някаква колония на Северна Корея. Децата ни отивали в държави, в които това това отдавна било въведено. Искам да Ви кажа, че точно по тази причина всички наши деца отишли да учат в Западна Европа коментират, че техните връстници са бавно развиващи се. А иначе децата ни отиват там, не защото хората започват да ходят на детска градина толкова рано. На края искам да попитам две неща. При тази криза за подготвени педагози, кой ще се занимава с тези деца по селата и случайно попадналите в тази система преподаватели ли ще учат нашите деца? И още нещо - ако не си дам детето в детската градина ще ме глобят, а ако държавата не осигури достатъчно места в детските градини или подходящи условия, аз ще имам ли право да съдя тази държава за това, че не е осигурила на моето дете равен старт в живота ?

Denmark - Kindergarten classes (grade 0) are voluntary and are offered by primary schools before a child enters 1st grade. France - It is not compulsory Germany - Attending a Kindergarten is neither mandatory nor free of charge. Hungary - Attendance in kindergarten is compulsory from the age of 5 years. Several kindergartens provide some education (foreign languages, music, etc.) but the children spend most of their time playing. Italy - Maternal schools (Scuola materna) were settled in 1968 after State Law n. 444 and are a full part of Italian official education system, though attendance is not compulsory.

От коментарите по тази и други теми може да се направи следния извод: Българите не искат да се вземат мерки срещу циганизацията на България, срещу циганската неграмотност, срещу пушенето на обществено място, срещу ограбването на народа от Енергийната мафия, срещу разграбването на държавни земи и т. н.- извода е само един- повечето, които пишете тука, сте мало.у.м.н.и

Всеки ден лично ще вменявам на детето си, че това на което го учат в предучилищната е глупост и не е длъжно да слуша учителките ! Д асе разправят с мен ако искат !

Човече, мисли за детето си! Не е това начина за отпор.

Толкова ти е акъла..

Хора, опомнете се!Безумието на това управление няма край!Посягат на децата ви!Искат насилствено със закон да ви ги отнемат. Гарантирайте си право на избор.Ако има достатъчно добри условия и програми нека ви оставят сами да решите.Това е най-скъпото ви!Какво искате да ви се случи повече, та да се упомните?Детето трябва да има детство, иначе става робот, в каквито искат да ги превърнат.

Спокойно, ГЕРБ вече нямат никакъв шанс на изборите.

И спрете да плюете защото си нямате ни най- малка представа съвсем скоро как ще сте заобиколени от неграмотни мургави съграждани! Тогава ще ревете къде е бляло министерството! Е- ето ви мерки против циганската неграмотност! Не знаете колко много граждани с български паспорти не знаят Български език! Но не може да се направи закон само за циганорите- тогава онзи мазен местан би си оскубал брадата от злоба.

P.S. И Костов е прав!

Този закон е безумие!!

ЕЙ МАЛОУМНИЦИ КРАЙ С ВАШЕТО УПРАВЛЕНИЕ.ПОДЛОГИ АМЕРИКАНСКИ!!!

Моята дъщеря е родена в края на месец дкември. Това означава, че за нея задължителното учение би трябвало да почне на току що навършени 3 г. Добре, че е на 12 и тази лудост не ни засяга, но през декември също се раждат деца.

В годината в която навършва 4 , дете, родено декември ще е на 3г 10 месеца през септември.

И 'кво 'праим 'ся ? Като взема детето от градината да го карам да си напише домашното и да го изпитам ли ? :)))) Е няма да стане :) Ако искат да се оплакват че не иска да учи, че не се интересува как се пише, ако искат двойки да му пишат ....все ми е тая няма да му се карам. Независимо какво мислят тиквопоклонниците в парламента едно 4 годишно дете трябва единствено да се храни редовно и да си играе колкото може повече без да му се вменява никаква отговорност ! Това е детството - да си весел и безгрижен. Ако някой тиквон се опита да отнеме това на детето ми ще се разправям с него по всички начини, включителнои и с бой ако се наложи ! ГЕРБ са бита карта и след изборите тази глупост ще бъде отменена от следващите управляващи - БСП.

Много ясно че ще е така. Изобщо на кой му дреме кво гласуват герберастите ? След като повишиха тока с 13% аз спрях да се осигурявам на реалния доход, за да мога да покрия това безумно увеличение. Сега правя едни врътки с редовните клиенти пукам някои неща с отстъпка ако не се напъват да искат касови бележки ...Та така ще е от сега нататък.

По темата няколко пъти писах: НИКАКВА предучилищна от 4г., а градината (лично аз съм за, но принудата никога не води до нещо добро)) - ПО-ЖЕЛАНИЕ. Мнението ми не се е променило! Освен това, обаче: 122 дУпетати едвам имат кворум, и то ако броим за кворум 50% +1... Е, това е СКАНДАЛНО! Лично аз, като гражданин и данъкоплатец, НАСТОЯВАМ да разбера по какви (основателни???) причини почти половината хрантутници НЕ са на работа! Явно имаме нужда само от 120 места в парламента. Така дори половината (от 120) да "кръшкат", пак ще плащаме 60-тина абсолютно незаслужени заплати по-малко.

С този закон ще се опитат да откъснат децата от семействата им рано-рано и така по-успешно да им промият мозъка, явно досегашаната система от 5-6 годишни не дава желанита резултати за държавата. Второ: Защо никой не казва какви ще са санкциите ако детето ти не ходи на задължителната предучулищна от 4г.??? Защото най-вероятно ще спират детските !!! Познайте тогава кой ще е ощетен ??? Ако циганите бяха наясно че този закон в голяма част е направен за тях - за да им спрат детските по закон, щеше да има 10000 цигани на протест пред НС и закона никога нямаше да мине - все пак става въпрос за милиони икономия от детски на година!!!

МНОГО РАНО ИСКАТЕ ДА НИ ВЗЕМАТЕ ДЕЦАТА ЗА ЕНИЧАРИ БЕ !! КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ КАТО НЕ ВИ ГИ ДАДЕМ ?? НЯМА ДА ИМАТЕ ВЪРХУ КОГО ДА ЕКСПЕРИМЕНТИРАТЕ С ВАКСИНИ И ГЕННОМОДИФИЦИРАНИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ ДЕЦАТА НИ НЕ СА ОПИТНИ СВИНЧЕТА НА МУТРИ И МУТРЕСИ. ДУХАЙТЕ СУПАТА ГАДОВЕ

Няма какво да говорим? От малки искат да учат децата да бъдат водени за носа. Вярно, хубаво е да има детски градини, но все пак е добре държавата да не решава вместо родителите, защото всяко дете е различно. И не могат всички да са еднакви. Нека родителите да се чустват отговорни за децата си и за решенията си , а не държавата да поема това, защото няма такъв капацитет. На материално ниво- нещата са ОК, но на духовно и морално са съвсем различни.

И спрете да плюете защото си нямате ни най- малка представа съвсем скоро как ще сте заобиколени от неграмотни мургави съграждани! Тогава ще ревете къде е бляло министерството! Е- ето ви мерки против циганската неграмотност! Не знаете колко много граждани с български паспорти не знаят Български език! Но не може да се направи закон само за циганорите- тогава онзи мазен местан би си оскубал брадата от злоба.

Не можеш да си полълниш сам молбата за помощи и детски-няма да ги получиш. Ако искаш, образовай се!

В учрежденията в райони с циганско население служителките попълват документите на мангалките

Не вземат мерки за бедността вБългария ами се чудят какви глупости да измислят,кога ще си играят децата като ще учат още от люлката,герберите знаят че няма да са отново на власт и гледат да правят само лоши неща за народа.

че въпреки нежеланието на народа няколко глупака от герб решават съдвата дажи е на децата ни.СРАМ И ПОЗОР.

В Конституцията отдавна си пише, че училищното образование до 16 годишна възраст е задължително. Как се спазва това, обаче като се дават помощи на хора, които не могат да си напишат името и които, на практика не са спазили свое конституционно задължение?А иначе, какво точно ще трявба да учи едно дете на 4?Азбуката ли, таблицата за умножение ли?

промени Конституцията господа - вместо 240 търтеи - 100

Москва е 18 милиона през работните дни и се оправлява от кмет.

Аз съм майка на дете на 2г .Да вярно е че докато влезе в сила това решение детето ми ще бъде на 6г и няма да го хване този закон.Аз имам въпрос защо вместо да приемате закон за задължително обучение от 4-ри годишна възраст ,а не върнете закона ,че всяка майка има право на детски набавки ?Защото в момента само едни са деца на България ,а други са родени в България ,живеят в България ,но за тях няма детски набавки .Защото има праг за семейният бюджет ,който е 350 лева на член от семейството и ако тази сума се надвиши майката няма право да взима детски .Така се получава че двойките с брак имат деца и съпругът взима приблизително 1000 заплата, майката не работи не може да взима детски .При двойките на семейни начела майката взима детски защо се водила самотна майка независимо че мъжът също взима към 1000 лева .Има семейства на семейни начела и двамата работят и общият бюджет е близо 2000 лева тези майки също взимат детски .В крайна сметка излиза ,че аз трябва да дам към 1000 лева за развод и да заживея на семейни начела със бащата на детето за да взимам някакви си 35 лева.Затова смятам ,че трябва да се промени този закон да има детски за всяка майка .Всяко дете родено и живеещо България има правото да е като другите деца

Ограмотете се малко, госпожо. Самотни майки са само тези, чиито деца са записани с неизвестен баща и носят презиме и фамилия на майка си. Децата на всички останали хора, които не са сключили брак, но са се регистрирали като родители имат абсолютно същия статут, като тези, родени от сключили брак.

Госпожо Чолакова,явно не сте съвсем запозната-когато няма брак с бащата,майката НЕ се води самотна!!!!Самотна е ,тогава когато бащата е неизвестен,или не е припознал детето!!

Баща- неизвестен е също неправилен термин. Неизвестен може да бъде само ако е извънземен. Има си начини и изследвания,с които да се установи кой точно е бащата. Вече сме 21- ви век.

Стига сте писали глупости! Децата на 4 г. и в момента се обучават. Самото дете иска да учи, да се образова, да се развива. Да, да е задължително в детска градина е недомислица, но не извъртайте нещата - никой не говори за училище, за чинове, за писане, за смятане. Всичко е игрово, весело, по детски.

Явно сега се обучаваш по тази програма и всичко ти се вижда по детски като игра. Ако успее да ти раздели мозъчната клетка, няма да е самотна и може би ще видиш и друга гледна точка.

БРЪМ,БРЪМ-ТИ СЪВСЕМ СИ БРЪМНАЛ.КАЖИ КАК ДЕЧИЦА ОТ МАЛКО СЕЛЦЕ ВСЯКА СУТРИН ЩЕ ТРЯБВА ДА ХОДЯТ ДО СЪСЕДЕН ГРАД,ЗАЩОТО ПРИ ТЯХ НЯМА ДЕТСКА ГРАДИНА,ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ ОКОЛО ТЯХ ИМА БАБИ И МОГАТ ДОБРЕ ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА ТЯХ

Не е нужно да крещите (ако не сте наясно с комуникацията в нет-а, моля да имате предвид, че писането изцяло с главни букви е равносилно на викане). Ако бяхте прочели коментара ми по-съсредоточено, щяхте да обърнете внимание, че пише: "да е задължително в детска градина е недомислица". Всеки да прецени как да възпитава и образова детето си. Не подценявайте децата си, те са много по-умни от всички нас... особено, ако им дадем подходящата основа.

Бабата не може да даде на детето това, което ще му даде детската градина и общуването с други деца.

"въпреки протестите на родителски организации" как си позволяват ГЕРБ да взимат решения напреки волята на хората? Това нарушава Конституцията на РБ и трябва незабавно да се махат от власт и да бъдат съдени!

Тази държава е пълна с лъжци и манипулатори. Защо сте сложили снимката на Костов до тази новина? И до мен от тук оттам дочух как съм имала вземане даване с шефа. Аз не знам - те знаят и от подмятанията научих, а физиономията на една п.а.ч.а направо ме вбеси онзи ден! Да знаеш за някой повече от него!Стоя си аз и идва някакъв и почва да ми говори нещо с подтекст- аз стоя и се чудя този нормалени ли е? В крайна сметка не съм обучавана как да се държи с луди? Та мисълта ми е, защото никой не е научен, та затова лъжците и манипулаторите известно време успяват. Мр.ъ.с.н.и.ц.и! И здравейте, колеги! Ако не бяхте толкова п.р.ос.т.и, нямаше да живеете зле! От мен!

безумие , абсурд и какво ли не още ? чудете се как да се оправите млади мажки и бащи ? дано имате баби и дядовзи ? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Е отново направихте така, че да се харесате на господата от Брюксел - изпълнихте Директивата, а малките създания - "МАЧКИ ГИ ЯЛИ"....

Кога за депутатите ще е зещължително ходенето в НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ? И ако не ходят да го декларират в избирателната си секция!!!

-1 сигурно е депутат и му е гадно :-)

Господа, възраженията на г-н Костов са и верни, и уместни. Редно е не само този закон да бъде отменен, а и да бъде установено от службите за защита на националните интереси кои са поръчителите на вносителите на проекта. От вносителите е редно да бъде потърсена лична отговорност и да бъдат отстранени от механизма на законодателната власт.

Колко деца казвате че имате господине ?

Не Ви се полага да ме разпитвате за децата ми, следователно - въпросът Ви е заплаха. На нея ще отговоря щом й дойде времето. Има вероятност, при с оглед на някои ми умения, да й отговоря съобразно съотношението на силите и с необходимата твърдост. Въздръжте се от юнащини...

ИВАН КОСТОВ Е ЕДИН МНОГО УМЕН МЪЖ и това дразни много хора. както винаги, и сега е прав. То по въпроса няма нужда от много ум.Чудя се , не е ли умишлено тласкането на общественото мнение в този глупав спор, за да минат други неща. Иначе има нужда от нов закон и НОВИ УЧЕБНИЦИ.вЧЕРА ЕДИН ИЗВЕСТЕН ПСИХОЛОГ КАЗА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА, ЧЕ СЕ ВОДИ СПОР НЕ КАКВО ДА Е ОБРАЗОВАНИЕТО, УЧЕБНИЦИТЕ, А ЗА 4 ГОДИШНИ. нЕ СЕ ВОДИ ДЕБАТ ЗА ВАЖНИТЕ НЕЩА.

Явн е много умен. Не всеки може да декларира офицално изкарани осемдесет милиона лева приход от търкане на банките в Парламата през последните години.

"Финландските родители имат правото да изберат от 3 годишна възраст да запишат децата си на детска градина. Това е избор по желание. Тези родители, които изберат да гледат децата си в домашни условия, биват подпомогнати финансово от държавата. Предучилищното възпитание във Финландия започва от 6 годишна възраст. То също е доброволно, и близо 90% от населението се възползва от тази възможност. Училищното образование е задължително за деца между 7г. възраст и 16г. възраст. Това задължение е въведено през 1921г." /http://www.homeonwings.org/?p=1178/ Най-добрата образователна система в света е финландската. Защо да не почерпим от опита на тези специалисти, а да разрешаваме на безпросветници да ни просвещават???

Сега остава да върнат и чавдарските,пионерските и комсомолските организаций - или по правилно ще бъде:герберчета,гербери и герберасти