Ученикът от основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" пострадал при силен удар с топка в коремната област, вследствие на което е спряла сърдечната му дейност, каза д-р Веселин Николов изпълнителен директор на болницата, предаде "Варна24".
Пострадалото момче е било транспортирано от Спешна помощ в болницата в състояние на клинична смърт и без сърдечна дейност. Въпреки положените усилия на дежурните екипи, малко преди полунощ то е починало.
По непотвърдена информация момчето си е глътнало езика, допълва "Фокус".

Дeтето е на 12 години и се казва Васил Шопов, предаде Дарик радио. Класът имал час по физическо, а момчетата играели футбол, когато след силен шут топката се забила в корема му, сочеше първоначалната информация.
Инцидентът е станал около 16 часа. Веднага е подаден сигнал и е пристигнала линейка.

По-късно обаче се появи нова версия, че инцидентът е станал след часа по физическо, когато се е стигнало до спречкване на Васил с негов съученик.
Какво точно е станало обаче все още не се е изяснило, коментира директорката Сияна Филипова. Не е ясно, дали момчето е получило удар с юмрук, ритник или нещо друго.
Веднага след инцидента група притеснени деца нахлули в кабинета на училищния лекар - доктор Веселина Колева, и казали, че в двора на училището лежи техен съученик в безсъзнание. Когато тя отишла на място, той бил без пулс. Тя започнала да го реанимира до пристигането на линейката, която дошла след 10 минути, каза самата Колева.

Междувременно се оказа, че момчето е имало проблеми със сърцето.
"Васко имаше сърдечни проблеми още през 2000-а година. Никога не е бил някакво болно дeте, да взема лекарства или да му се правят операции, но знаехме за тези проблеми", заяви пред "Варна24" негов близък роднина.

Аутопсията е установила, че причина за смъртта е удар в тялото, който заедно със сърдечните проблеми е довел до фаталния край. При удара белите дробове на момчето са се напълнили с течност, а спирането на кислород до мозъка е довело до мозъчен кръвоизлив.

"Васил Шопов е починал от вроден сърдечен порок, а не от травма според заключението на патоанатомите. Майката на момчето е лекар и не оспори констатацията. Няма данни за физическо насилие. Дори и да е имало спречкване, причина за смъртта е вроденото заболяване. За нас случаят е приключил - каза Калинка Пенчева, говорител на полицията" , коментира Калинка Пенчева, говорител на полицията, цитирана от онлайн изданието на в. "24 часа".

Погребението на Васко ще бъде в понеделник. Баща му, който морски капитан, ще се върне във Варна в неделя, тъй като в момента е на морско плаване.

Новината е актуализирана в 15,50 ч.