Момиченцето е от близкото до Стара Загора село Богомилово. По данни на родителите до момента детето не било боледувало сериозно, редовно е имунизирано, нямало хронични заболявания и алергии към медикаменти, съобщиха "24 часа" и Нова телевизия.

Най-напред вкъщи то внезапно вдигнало температура - 39,4 градуса, имало и остра кашлица. Вечерта на 20 януари към 22,30 часа момиченцето посиняло, като се появила се симптоматика на гърч на крайниците. Прието е по спешност в УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“. Първоначално е настанено в детска клиника, където състоянието му се влошава и е преместено в реанимация на командно дишане.

От болницата допълниха, че момиченцето е лекувано по всички възможни правила, включително с тамифлу, но въпреки това на 24 януари то издъхва.

Трупен материал е бил изпратен в Националната референтна лаборатория в София, откъдето днес съобщиха официално, че е изолиран грипен вирус, щам "Виктория".

В момента в Стара Загора от остри респираторни заболявания страдат 248 на 10 000 души, по данни на РЗИ. Преди седмица заболяемостта бе по-висока - 306 на 10 000 човека и областта бе в предепидемиологична обстановка. За да бъде обявена епидемия от грип, по закон болните трябва да стигнат 333 на 10 000 души.

Грипът започва с рязко начало - втрисане, висока температура и главоболие. След 24-48 часа се появява и кашлица поради дихателната инфекция.Често грипът носи усложнения - пневмония, отит, а при възрастните - вече и сърдечно-съдови заболявания.
За да не се стига дотам - пийте чайове, витамини, а при първи симптоми - отидете на лекар, спазвайте предписанията му и си останете да се лекувате вкъщи.