Депутатката от ГЕРБ коментира скандала със своя съпартиец, чиято оставка ще бъде гласувана днес като първа точка от дневния ред на парламента. Официално от партията заявиха, че няма общо решение, а всеки ще гласува по съвест. Неофициално обаче изтече информация, че този път, за разлика от ситуацията с Делян Добрев, ГЕРБ ще гласува "за".

В аванс Атанасова коментира пред БНТ, че мненията в парламентарната група са били в няколко посоки, но никой не считал изказването на Тодоров към журналиста от Нова телевизия Виктор Николаев като заплаха към свободата на словото или към самия него. Тя обаче подчерта, че е важно както за политици, така и за журналисти, да спазват определени стандарти на работа.

"Често и политици, и журналисти, и хора, нарекли себе си журналисти, си позволяват какво ли не. На тази тема трябва да сложим точка в контекста на единственото число Антон Тодоров и съответния журналист срещу него. Трябва да говорим за глобалните проблеми и тук нямаме проблем по отношение на свободата на словото. Глобалният въпрос провокира и спомени. Кой може да отрече, че всеки може да каже и да напише всичко? Михаил Миков в обръщение към нацията размаха пръст на националните медии как да отразяват протеста", припомни Атанасова.

Тя подчерта, че не трябва да се забравя контекста на разговора около Тодоров - как ще се изхарчат милиард и половина лева от парите на българските данъкоплатци за нов изтребител.

Депутатката допълни, че трудно може да се прави паралел между оставките на Тодоров и Добрев, тъй като последният е сред първите депутати на ГЕРБ и подкрепата за него от партийните структури е била по-силна.

"Затова подкрепата от партийните структури беше очевидна, колкото и колегите от опозицията да принизяват нещата. Това беше инцидентна проверка. Тодоров е от гражданската квота на ГЕРБ, но щом е в нашата парламентарна група, сме длъжни да имаме реакция спрямо собствените ни стандарти за морал и отношения в политиката и извън нея", добави Десислава Атанасова.