В Софийския градски съд продължава делото срещу единствения подсъдим за така наречената Костинбродска афера от парламентарните избори миналата година – бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков. То се гледа по съкратената процедура и сред малкото свидетели, които ще дават показания, е и бившият служебен премиер и настоящ посланик в Италия Марин Райков, предаде БНР. 

С разпитите до момента се изяснява технологията на отпечатването на бюлетините и най-вече кои бюлетини са приемани за годни и кои – за брак. Спорният въпрос е дали стотиците хиляди бюлетини, които прокуратурата показа, са били годни за употреба и дали с тях е можело да се подмени вотът на гражданите или не.  

Според Донка Борисова, която е била единствен отговорник за експедицията на годните бюлетини в печатницата "Мултипринт", тези, които бяха показани пред медиите, са били технологичен брак, като макар да са изглеждали без дефекти, не са били залепени в кочан по 50, каквото е изискването на закона. 
Тя уточни, че ако бюлетините в кочана са 40, то те автоматично се превръщат в брак.

Борисова коментира още, че преди да бъдат опаковани и показани, бюлетините са били нахвърляни на земята в една от стаичките в печатницата. Тя беше категорична, че не е имало как да бъдат изнесени бюлетини и да бъде подменен вотът заради многобройното количество камери - 82, и денонощната полицейска охрана.

Росен Желязков, който беше главен секретар на кабинета "Райков", а преди това и на ГЕРБ, е обвинен за неосъществен контрол и неполагане на необходимите усилия за правилното съхраняване именно на т.нар. "технологичен брак". Според прокуратурата той не е проконтролирал отпечатването и транспортирането на бюлетините. Тогава в печатницата бяха намерени близо 351 000 бюлетини и "взривиха" деня за размисъл с внушението, че с се готвела подмяна на вота. 

През юни, когато беше даден ход на процеса, Желязков поиска редуциране на свидетелския списък, от който отпаднаха главно политиците. Остава само Марин Райков, който ще бъде разпитан на следващото заседание - на 25 ноември, реши съдът.

От началото на скандала на 11 май 2013 година, Росен Желязков отказва да коментира обвинението си. На първото заседание по делото той обясни, че го прави от уважение към съда и каквото има да каже по случая, ще го каже в съдебната зала.