След инцидента, при който във вторник изсъхнало дърво падна върху жена в центъра на София, Столичната община взима спешни мерки за предотвратяване на подобни случки, каза изпълняващият длъжността директор на „Зелена система” Димитър Данчев пред Нова.

Местните власти ще обявят обществена поръчка за извършване на експертизи за наличие на гъби и вредители в дървесината. Ще се търси и доставчик на специална апаратура, чрез която ще може да се определи дали дадено дърво е опасно, макар видът му да не издава това.

Столичната община непрекъснато премахва опасни дървета и извършва санитарна сеч, увери още Данчев.

Вчера обаче в ранния следобед изсъхнало дърво - липа, падна върху жена на ул. "Тракия".  Жената е болница „Царица Йоанна - ИСУЛ” със счупен крак и счупване в областта на кръста.

От "Зелени системи" твърдят, че са извършвали поддръжка на дърветата в целия район, където стана инцидента вчера.

"Ние работим в целия район, а специално тук колегите са премахвали напълно сухи липи, правено е кастрене, на самото дърво е извършена основна резитба", каза пред Дарик Юлиян Андреев, главен експерт в общината.

Той допълни, че като цяло в "Зелени системи" получават много сигнали и отговарят на всеки, стремейки се това да се случва по най-бързия начин.