По предложение на Орешарски той бе избран със 116 гласа "за", 87 "против" и един въздържал се. Веднага след това обяви, че ще работи за държавата и няма да има разчистване на сметки.

"Преценявахме много варианти с ръководствата на парламентарните групи и мисля, че кандидатурата е удачна. Избирахме между няколко. Парламентът направи избор – какво още искате да ви отговоря", каза Пламен Орешарски и отказа да коментира твърденията за задкулисни договорки между БСП и ДПС. 

Той обясни, че търсенето на външен специалист, който да поеме управлението на ДАНС, било умишлено. По думите му Пеевски има достатъчно опит, за да се справи с работата в агенцията. Това била преценката и на партиите, които подкрепят правителството.

Премиерът допълни, че първите задачи пред новия председател на ДАНС са разписани ясно в програмните приоритети - възстановяване на държавността, в това число пресичане на контрабандните канали.

Той коментира, че към настоящия момент няма разработка, свързана с Делян Пеевски. Появи се информация Пеевски присъства в две разработки на ДАНС - "Лабиринт" (продължение на "Лиани") и "Другари".

"Проверил съм дали може той да получи достъп до квалифицирана информация и получих информация, че няма причина да не получи такъв достъп, следователно такива аргументи не са от значение", каза премиерът.

На въпрос дали се опасява от обществен натиск, Пламен Орешарски отговори:

"Зависи какво точно разбирате под обществен натиск. Мисля, че на втория ден имаше демонстрации срещу кабинета".

След това Орешарски си тръгна от Народното събрание, за да проведе среща с  представители на протестиращите в Министерски съвет, но част от тях напуснаха разговорите заради избора на Делян Пеевски. Те определиха назначението като политически монопол

На срещата бяха поканени представители на – Гражданско движение на протестиращите „Освобождение“, Федерация на свободните граждани, Асоциация на търговците на храни, Национален Форум „Обединение“, Движение „Граждански контрол“, Движение „Време“, Национален форум „Обединени, свободни, можещи, силни“, Фондация „За подпомагане жертви на престъпления и борба с корупцията“.

По-късно премиерът коментира по повод организирания за тази вечер протест пред Министерски съвет срещу избора на Пеевски, че това означава, че обществото се демократизира. И подчерта, че през последните 4 г. не е имало протести.

На въпрос притеснява ли се от прекъснат диалог с президента, Орешарски заяви, че това е хипотеза на журналистите.

По-рано от прессекретариата на президента съобщиха, че той отменя участието си в церемонията по откриването на Дунав мост 2 заради решението на Народното събрание за избор на председател на ДАНС.

Освен това, Росен Плевнелиев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) с единствена тема реформата в сектор „Сигурност“. Заседанието ще се проведе на 20 юни.

Вицепремиерите

Сутринта в пленарна зала премиерът съобщи, че ще предложи промяна в структурата на МС и вицепремиерски функции на вътрешния министър Цветлин Йовчев.
Той ще бъде втори вицепремиер. В момента единственият вицепремиер в правителството e Зинаида Златанова, която отговаря за еврофондовете и е министър на правосъдието.

Следобед Орешарски обяви, че ще има трети вицепремиер, който да надзирава икономиката. Той ще е ясен до седмица-две.