Взаимни обвинения си размениха в последните два дни блогърът Симон Милков и директорът на "Исторически парк" Ивелин Михайлов. 

В петък активистът и блогър Симон Милков сигнализира за нередности, извършени от бизнесмена. Той даде подробности за сигнал, състоящ се от 70 страници, който адресирал до отговорните институции. Те по думите му си затваряли очите от години, а именно МВР (ГДБОП и отдел "Контратероризъм"), ДАНС (включително дирекция "Финансово разузнаване"), прокуратурата, Комисията за финансов надзор, Българската народна банка, както и областните звена на централните институции. Според Милков само НАП работела ефективно по случая (по който от приходната агенция са отговорили на Mediapool, че правят ревизии за съответствие между имущество и доходи).

"Исторически парк" е туристически атракцион в близост до Варна, който представя две епохи от българската история - Първото и Второто българско царство, и бе открит през 2019 г. Негов създател и идеолог е именно бизнесменът Ивелин Михайлов, занимаващ се с финансови консултации, инвестиции, застраховане, поддържа и онлайн телевизия, в която публикува поредица от епизоди "Бедността е болест и ние я лекуваме". Михайлов създаде и политическа партия "Величие", с която ще се яви на изборите на 9 юни. 

По време на пресконференцията в петък основният въпрос на Симон Милков бе какъв е произходът на огромните средства, които се наливат в "Исторически парк" и "позволяват разрастването на групировката около него", която градяла силови отряди в селата и общините около парка. На място бе и пенсиониран военен - Стефан Калчев, който охранявал парка шест години и твърди, че е завлечен от Михайлов с 400 000 лв. 

Ивелин Михайлов отговори тази сутрин, като отрече обвиненията за финансова пирамида и заяви, че е потресен от медиите, които по думите му публикуват внушения под формата на "фентъзи роман" за неговата дейност.

"Исторически парк" не е нито финансова пирамида, нито схема за пране на пари, а аз не съм терорист, който иска да отцепва независима република от България, която да се присъедини към Русия. Всичко това са лъжи, които се разпространяват по поръчка, вероятно заради бизнес интереси, свързани с провалената инвестиция за ветрогенератори в района на община Ветрино, Варненско", обяви на пресконференция в БТА Михайлов. Той се обърна към службите в страната:

"Няма да живея вкъщи поне през следващите 2-3 месеца, докато с това нещо не се приключи. На службите в България казвам: Ще живея в каравана в село Неофит Рилски, в къмпинг. Ще дам локация и службите винаги могат да ме арестуват. Няма да оказвам съпротива. Ако искате, елате, сложете ми белезници за нещо. Недейте влиза в дома ми. Доброволно претърсване може да направите. Там ще има само жена и деца.

Недейте плашете хората и да чупите нещо. Когато решите да арестувате някого, не го правете демонстрационно. Ако го направите, ще носите наказателна отговорност, защото впоследствие времената се менят. Управляващите се менят. Когато се направи престъпление, после то се наказва и някой се оплаква защо има Народен съд".

Според директора на "Исторически парк" срещу него се провежда акция, а целта - да бъде показно арестуван, или заради предизборната кампания, или заради бизнес или престъпни интереси. 

Михайлов призова американското и английското посолство да се свържат с него, за да им даде множество данни за престъпна дейност. А относно твърдението на бившия военен, директорът на "Исторически парк заяви, че това е клевета и че ще заведе дела срещу Стефан Калчев.