В него се посочва, че в края на предизборната кампания прокуратурата е била употребена от „политико-олигархичната прослойка” с разкритията в деня за размисъл 350 000 броя бюлетини, готови за експедиция.
Писмото свързва скандала с медийния магнат и вече депутат от ДПС Делян Пеевски.

„Нищо в Костинбродския случай не е вярно, нито времето, нито броя на бюлетините”, пише в писмото, цитирано от bTV.

Още в началото на писмото се прави уточнение, че зад него стоят „група достойни прокурори, на които им писна да бъдат използвани”.

„Правим това, защото сме притискани да мълчим, заплашвани дори с физическа саморазправа”, се казва в текста.

От години българската прокуратура се използва като боксова круша, удобен виновник, репресивна томахавка за разчистване на политически сметки. На тези избори обаче чашата преля, помията замириса много и вместо като арбитър, българската прокуратура зае ролята на съдник, изпълнител, лакей на политико-олигархичната прослойка. Прокуратурата стана фактор в решаването на изборите”, пише още в писмото.

Към него са прикачени копия от четири документа (виж в галерията).

Първият представлява сигнал на отново избраната за депутат от левицата Мая Манолова до главния прокурор Сотир Цацаров от 10 май, според който „вече отпечатани бюлетини са изнесени от печатницата и разпространени с цел манипулиране на изборите”.
Манолова вече призна, че именно тя е подала сигнала.

Вторият документ съдържа обясненията относно броя на отпечатаните бюлетини за парламентарния вот на собственика на печатницата Йордан Бончев (общински съветник от ГЕРБ), на служителите във фирмата Георги Иванов и Ивайло Димитров.
От печатницата вече обчвиха, че намерените бюлетини са технологичен брак, отпадък.

Третият е постановление на прокурор, с което се възлага на ДАНС да извърши проверка в печатницата на „Мултипринт” в Костинброд.

Четвъртият е отново сигнал от Мая Манолова за подготвяно фалшифициране на изборите при преброяването срещу изпълнителния директор на „Информационно обслужване” Ивайло Филипов и председателя на Съвета на директорите на държавното предприятие Валери Борисов.

"Политици, медии, експерти, които открито или прикрито се опитват да внушат идеята, че изтеклите в медията на Делян Пеевски (ТВ 7, която първа съобщи за бюлетините, се свързва с него - б.р.) „потресаваща“ операция на ДАНС и прокуратурата в Костинброд е истина…. Ама не е!!! Това беше и ще се докаже, че е предизборен компромат, кал, пъклен план и заговор. Това е започнато още в края на март, сами се сещате защо излезе в деня на предизборно мълчание. Не е заради волята за информираност и прозрачност", продължава текстът, цитиран и от "Медиапул".

Авторите се възмущават и от поведението на своите колеги в прокуратурата, които "видимо от птичи поглед, без далекоглед и от близо, без микроскоп за всички нас" са били "наети за поръчката на Делян Пеевски и Сергей Станишев".
 

"Мая Манолова също беше наемник, трепереше докато пускаше сигнала, защото отдолу както е видно стои нейният подпис. Но те я увериха, че ще я пазят, че ще се задействат, че ще се разшуми и ще има разследване. Но това означава главният прокурор Цацаров да разследва например себе си, изваден от масонския подземен свят, което няма как да се случи. Видяхме и ще продължим да гледаме как прокурори наричат чинно и послушно и сега с прозвището "шефе" Делян Пеевски, а Мая Манолова трепери в кюстендилско как ще свърши всичко. Защото при тези работи скалъпените винаги има предател, нарушител на омертата", се казва още в анонимният имейл.
 

Според авторите му обвинителите в момента работят в "царството с трите зли вещици – прокуратура, медии, олигархия (може и много повече) Цацаров, Делян Пеевски и БСП, командвана от старите апаратчици на ДС".
 

Авторите на писмото казват, че им писнало да се правят на омагьосани…. Те искат "край на чудовищните "спектакли", край на богатите месии, край на тарикатското използване на двусмислените белези и норми на демокрацията!"

В края на писмото авторите му казват, че "единственото вярно (в случая) е, че Мая Манолова подаде сигнала, Делян Пеевски го поръча, а Цацаров стана герой, но за кратко… Всички те заслужават позорния стълб. Да са живи и здрави, ще си платят сметките".

В 11 часа днес прокуратурата ще даде пресконференция, на която ще представи работата си по дела, свързани с изборния процес.


Бойко Борисов:

Като стане ясно, че бюлетините не са били за експедиция, някой от прокуратурата трябва да изгори.
Заради скандала с бюлетините, ГЕРБ загуби 5-6 процента от гласовете на вота.
Това е опит за манипулация, която се учи в школите на КГБ и ДС.
Службите и прокуратурата имаха брилянтна възможност да разкрият този заговор.

Цветан Цветанов:

Българската прокуратура участва в сценарий за дестабилизацията на страната.

Сотир Цацаров:

Прокуратурата не участва в сценарии за дестабилизиране на страната, напротив тя изпълнява своите функции по закон. Ако на някой му харесва прокуратурата да е пасивен наблюдател на нарушения и престъпления, може би е объркал времето, човека и всичко друго.

Снимки: Факсимилета от документите