Не смятам, че ще има проблем с машинното гласуване, каза в предаването "Събуди се" по Нова ТВ служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. Той допълни, че днес в 10,00 часа започва процедурата по удостоверяване на машините. Това е възможно, след като в петък изпълнителят на софтуера го е предал в Централната избирателна комисия (ЦИК).

"Времето е достатъчно, за да могат да бъдат удостоверени машините. Такова време не е имало преди никои избори до момента. Смятам, че в рамките на тези две седмици ние ще удостоверим машините и ще предоставим възможността на ЦИК те да бъдат изпратени по секционните избирателни комисии", каза още Валентин Мундров.. 

Той припомни, че на изборите на 9 юни ще има над 11 600 машини. Във всички секции е предвидено да има и видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините след края на изборния ден. Видеонаблюдението ще може да се гледа онлайн, а записи могат да бъдат намерени на evideo.bg.

По думите му в министерството на електронното управление е изградена защитена среда с изисквания и правила. "В нея никой не може да влиза с телефон", уточни Мундров.

Той добави, че е професионалист и над 20 години се занимавам с информационни технологии. "Моята цел винаги е била да бъдат предоставени услуги на гражданите и бизнеса, така че да бъде улеснен животът им. С господин Йоловски сме достатъчно добър екип. В рамките на 9 месеца направихме добри неща за хората", каза още той.

В отговор на въпрос има ли кибератаки към сайтове на държавни институции заради предстоящите избори, служебният министър каза, че такива опити има непрекъснато. Министерството на електронното управление, заедно с други ведомства успяват да се справят, допълни той. Според Валентин Мундров атакуващите са спонсорирани от чужди държави.