Това каза в Пловдив зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева, цитирана от БГНЕС, по повод спорния закон, лансиран от Петър Москов - да бъдат обложени с данък някои нездравослови храни.

Според Везиева предложението вече създало отрицателни емоции, а опитът показва, че в други страни, където е въвеждано, после се е налагало отмяна.

"В Дания, например, два пъти го въвеждат и два пъти го отменят, опит е правен и във Финландия, резултатът е същият. Няма нужда от такъв данък, по- добре етикетите да съдържат пълна информация за вложените продукти, а хората да подобрят културата си на хранене. Не може да не се държи сметка и за особеностите на българската национална кухня", добави тя и подчерта, че проблем има по- скоро с това как живеем.

От икономическото министерство не за първи път критикуват предложението на Москов. Пръв срещу него се обяви икономическият съветник на Божидар Лукарски Владимир Каролев, а след това го атакува и самият министър. Срещу предложението се обявиха и от бизнес организации.

От Земеделското министерство също се противопоставиха на данъка. Според министър Десислава Танева няма юридическо понятие "вредни храни".

Преди две седмици премиерът заяви, че подкрепя идеята за данък „вредни храни”, но е препоръчал на Москов внимателно да прецизира текстовете, за да не бъде опорочена.

Все още не е ясно дали той ще остане в кабинета, след като лидерът на неговата партия Радан Кънев мина в опозиция. Утре ДСБ ще вземе общо политическо решение.